Για τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη χώρα μας, και με φόντο τη συγκυρία αστάθειας στον κόσμο, γράφει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για ιστορική στιγμή, όπου οι μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης απαιτούν διεθνή συνεργασία. Επισημαίνει όμως πως δυστυχώς αντ’ αυτού ζούμε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ, ολιγωρία σημαντικών χωρών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αποχωρήσεις από συμφωνίες. «Πολλές ηγεσίες στοχοποιούν “εξιλαστήρια θύματα”, όπως οι πρόσφυγες, προτείνοντας τείχη αντί της συζήτησης των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων μας» γράφει χαρακτηριστικά.

Για την Κίνα ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις δυνατότητες της στον τομέα της οικονομίας και επένδυσε στην εξωστρέφεια μέσα από την πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού. Επισημαίνει πως σε αυτό το κλίμα- με φόντο και τη σχέση στρατηγικού ανταγωνισμού του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και την προσέγγισή του με τη Ρωσία- ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν να διαδραματίσουν ρόλο ιστορικό. «Ειδικότερα, η πρόκληση για την ΕΕ είναι να μετασχηματίσει τις μέχρι σήμερα σχέσεις της με την Κίνα σε μία νέα, στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία» τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «ανάλογα με το πώς θα κινηθεί και θα μετασχηματιστεί θα κατορθώσει- ή όχι- να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί στην παγκόσμια σκακιέρα αλλά και να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως».

Ο κ. Παπανδρέου κάνει ειδική μνεία στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας του ελληνικού και του κινεζικού λαού, επισημαίνοντας την αλληλεγγύη της Κίνας προς την Ελλάδα την εποχή της οικονομικής κρίσης αλλά και τη βοήθεια της Ελλάδας στον επαναπατρισμό Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011.

«Μερικοί σύμμαχοί μας δυσανασχετούν για τις κινεζικές επενδύσεις στον ευρωπαϊκό Νότο. Οφείλουν όμως να κατανοήσουν τις συνέπειες της απουσίας δικών τους επενδυτικών προτάσεων σε μία περιοχή που προσπαθεί να βγει από μία επικίνδυνη και οδυνηρή κρίση» τονίζει ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Τζινπίνγκ «μοναδική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από όλες αυτές τις κοινές προκλήσεις σε ένα φιλόξενο περιβάλλον αλληλοσεβασμού, που έχει πανάρχαιες ρίζες».

Ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή»