Η κρίση στα Σκόπια, οι συνέπειες για την Ελλάδα και το «ακραίο σενάριο»

Οι εκτιμήσεις του γνωστού διεθνολόγου Κ. Φίλη για την κατάσταση στη γειτονική χώρα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:58
21/10/2019
Η κρίση στα Σκόπια, οι συνέπειες για την Ελλάδα και το «ακραίο σενάριο»
15
loading

Η πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε στα Σκόπια, έπειτα από την κίνηση της Γαλλίας και το «άκυρο» για την ένταξη στην Ε.Ε., που οδηγεί τη γειτονική χώρα σε εκλογική διαδικασία την ερχόμενη άνοιξη, δημιουργεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης εθνικιστικών τάσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Παρόλα αυτά, το νέο όνομα της γειτονικής χώρας είναι διασφαλισμένο με ειδικές ρήτρες και δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα κι αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε με δηλώσεις του στο news.gr ο γνωστός διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Ακόμα κι εάν μια επόμενη κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία ήθελε να ακυρώσει τη Συμφωνία, αυτό που δεν μπορεί να ακυρώσει, είναι το νέο όνομα. Το νέο όνομα "Βόρεια Μακεδονία", υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα και πρόνοιες μέσα στην υφιστάμενη συμφωνία, που ακόμα και σε περίπτωση ακύρωσης της Συμφωνίας το όνομα παραμένει.

Ως προς αυτό είμαστε εξασφαλισμένοι. Ως προς την περίπτωση του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση ακύρωσης της Συμφωνίας, η ένταξη έχει τροχιοδρομηθεί», εξήγησε.

«Παρόλα αυτά, σε ένα ακραίο σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε, παρά το γεγονός πως και η ίδια έχει κυρώσει την Συμφωνία και έχει επικυρώσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όλα αυτά έχουν γίνει με την προϋπόθεση της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Φίλης.

Ο οποίος πρόσθεσε: «Αν, λοιπόν, ερχόταν κάποια κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία για να την ακυρώσει, πέραν από το ότι αυτό δεν θα άλλαζε το όνομα των γειτόνων, θα δημιουργούσε πρόβλημα και με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, διότι θα έδινε στην Ελλάδα ένα επιχείρημα ότι εφόσον ακυρώνεται η Συμφωνία τότε και εμείς αποσυρόμαστε από την υποστήριξη που προσφέραμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επαναλαμβάνω και τονίζω πως πρόκειται για ακραίο σενάριο. Τόσο ως προς το κομμάτι της ακύρωσης όσο και προς το κομμάτι της ελληνικής αντίδρασης.

Προσωπικά το σημαντικότερο ως προς τα νέα δεδομένα είναι δύο πράγματα».

«Απομακρύνεται η δυνατότητα τήρησης των συμφωνηθέντων»

Ο Κωνσταντίνος Φίλης συνέχισε: «Πρώτον να πω πως ο Ζάεφ και στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει, ήταν δεύτερο το κόμμα του, αλλά κατάφερε να φτιάξει κυβέρνηση με τα αλβανικά κόμματα. Άρα, και στις εκλογές της 12ης Απριλίου, στις οποίες εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, είναι πιθανόν πάλι να φτιάξει κυβέρνηση, αρκεί να έχει μαζί του τα αλβανικά κόμματα.

Βέβαια, τα αλβανικά κόμματα είχαν "επενδύσει" στον Ζάεφ ως τον πολιτικό που θα τους έβαζε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό τον στήριξαν. Τώρα που δεν συνέβη αυτό, με την Ε.Ε. έχει ένα πρόβλημα έναντι των Αλβανών, αν και δεν οφείλεται στον ίδιο η αποτυχία αυτή, αλλά εν μέρει κάποιοι να του την χρεώσουν».

Ο γνωστός διεθνολόγος πρόσθεσε: «Το πρόβλημα, λοιπόν, για την Ελλάδα, είναι ότι απομακρύνεται η δυνατότητα που έχουμε, να χρησιμοποιήσουμε το ευρωπαϊκό χαρτί για να διασφαλίσουμε την τήρηση της Συμφωνίας. Όχι την ακύρωση, αλλά την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το δεύτερο είναι ότι αν η γειτονική χώρα μπει σε μια περίοδο εσωτερικής αστάθειας, το τελευταίο το οποίο θα τους ενδιαφέρει θα είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα, υπάρχει ο κίνδυνος να πάνε πίσω χρονικά αλλά και θεματικά ζητήματα, που σχετίζονται με την ίδια την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του VMRO αναφέρεται συνέχεια στη "Μακεδονία" και όχι στη "Βόρεια Μακεδονία"».

Όπως είπε ο κ. Φίλης, «η Γαλλία μας είχε προϊδεάσει εδώ και ενάμισι χρόνο. Από τον Ιούνιο του 2018, άρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεύτερον, η Γαλλία λέει ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει η εμβάθυνση της Ε.Ε. και έχει κάνει κάποιες πρωτοποριακές προτάσεις, μιλώντας για κοινό υπουργό Οικονομικών, για κοινό προϋπολογισμό κλπ και μετά να ακολουθήσει η διεύρυνση.

Το δεύτερο είναι ότι, επειδή ακριβώς η Γαλλία είναι σε αυτήν τη λογική, επικαλείται την πράγματι μη τήρηση των προϋποθέσεων από πλευράς Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με το κατά πόσο μπορούν να καταστούν υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Απλώς, εδώ λέω δυο πράγματα: Πολλές φορές στο παρελθόν, ακόμα και σε σχέση με την Ευρωζώνη, οι επιλογές δεν έγιναν με κριτήρια και προϋποθέσεις αλλά με πολιτικά κριτήρια, άρα θα μπορούσε η Γαλλία και η Ολλανδία να σκεφτούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόφαση αυτή σε σχέση με την αστάθεια στη Δυτική Βαλκανική και με τον ρόλο τρίτων δυνάμεων, που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την αστάθεια και το δεύτερο είναι ότι από τη στιγμή που ελήφθη αυτή η απόφαση, εγώ θεωρώ πως οι Γάλλοι προσπαθούσαν να κερδίσουν κάτι περισσότερο σε σχέση με τις προτάσεις Μακρόν από την Γερμανία, δημιουργούνται πλέον νέα δεδομένα στην περιοχή.

Καταληκτικά, επισήμανε: «Δεν έγινε δυνατό να διαχωριστούν οι δύο υποψηφιότητες, γιατί στη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να πει κανείς πως θα πρέπει να επιβραβευτεί ο Ζάεφ για τη Συμφωνία, ανεξάρτητα πως τη βλέπουμε εμείς ως Έλληνες. Έπρεπε να επιβραβευτεί για τη Συμφωνία, ενώ η Αλβανία έχει κάνει πολύ μικρά βήματα προς την Ευρώπη.

Δεν έγινε αυτός ο διαχωρισμός και αυτή την στιγμή τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, που πιθανότατα θα αναζωπυρώσει τους εθνικισμούς και μπορεί να επιφέρει αστάθεια και στο εσωτερικό αυτού που λέμε Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στις μεταξύ τους σχέσεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Η…συμφωνία είναι

  ΑΚΥΡΗ διότι έπρεπε να κυρωθεί από 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ σύμφωνα με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και με ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ διάλυση της ΒΟΥΛΗΣ και εκλογές εφ'όσον προκύπτει ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Διαβάστε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ. Κύριε ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μήπως ακούς?

 2. avatar φιλελληνας

  ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ...ΓΥΑΡΟ ΝΑ ΦΥΤΕΥΕΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ?????? ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ....!!!!! Αλλα που τετοια τυχη !!!στην ελλαδα ειμαστε...και ισχυει ο νομος ..... κορακας κορακου ματια δεν βγαζει ...!!! και παρουσιαζουν τους ....προδοτεςγια ευεργετες .... !!!!!

 3. avatar Ανεστης Βλαχος

  Καλα τα πιστευετε αυτα που λεει ο πανασχετος Φιλης? Η διμερης αυτη συμφωνια εχει σχεδον ακυρωθει.Δεν το μαθατε ακομα? Μολις γινουν εκλογες στα Σκοπια του χρονου, ξαναγυρναμε στην προηγουμενη συμφωνια της Νεας Υορκης του 1995, οπου δεν θα υπαρχει πλεον η ονομασια "β μακεδονια" αλλα η προσωρινη ονομασια που ισχυει εδω και 25 χρονια.Οτι και να λεει ο καθε Φιλης, παλι ΦΥΡΟΜ θα λεμε.Μεχρι μια σκοπιανη κυβερνηση να διαλεξει ενα ονομα που δεν θα εχει μεσα το Μακεδονια.Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι οσο τα σκοπια επιμενουν με την Μακεδονια, στο τελος θα διαλυθουν.Ουτως η αλλως μεταξυ τους τρωγονται εδω και χρονια.Εκει οι αλβανοι των σκοπιων το εχουν δηλωσει φανατικα οτι ΔΕΝ θελουν να λεγονται μακεδονες.Τα σκοπια δεν εχουν μελλον.Ουτε ευρωπαικο, ουτε καν βαλκανικο.Μια ασημαντη μικρη χωρα ειναι με καμια δεκαρια διαφορετικες εθνικοτητες που τρωγονται μεταξυ τους.Ποιος βλεπει να εχουν μελλον?Μονο οι ανοητοι αριστεριστες

 4. avatar Τελικά είχαν δίκιο όσοι τους έλεγαν προδότες και αργυρώνητους

  Και εγώ που νόμιζα πως ήταν μια "συμφωνία μπετόν" μια "χρυσή σελίδα " στην Ελληνική διπλωματία απο τον Τσίπρα αλλά απο ότι φαίνεται είναι απλά ένα ξεπούλημα χωρίς την παραμικρή εγγύηση για την Ελλάδα

 5. avatar Δικαίωση Τσίπρα

  Δεν ξέρετε εδώ μέσα τι σας γίνεται.Να πάτε με τον Ερντογάν γιατί σε λίγο Θα είμαστε παρέα με τον φίλο μας

  1. avatar @Ξετσίπρα

   Πραγματικά σου αξίζει η μιζέρια και η κακομοιριά του τσίπρα.

 6. avatar Stateless

  """"«Ακόμα κι εάν μια επόμενη κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία ήθελε να ακυρώσει τη Συμφωνία, αυτό που δεν μπορεί να ακυρώσει, είναι το νέο όνομα. Το νέο όνομα "Βόρεια Μακεδονία", υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα και πρόνοιες μέσα στην υφιστάμενη συμφωνία, που ακόμα και σε περίπτωση ακύρωσης της Συμφωνίας το όνομα παραμένει.
  Ως προς αυτό είμαστε εξασφαλισμένοι."""
  Είμαστε εξασφαλισμένοι ως προς το όνομα. λέει ο διεθνολόγος.
  Τι δε καταλάβετε ρε μπετοβλακες???

  1. avatar πρίν χαρακτηρήσεις

   με αυτά τα κοσμητικά επίθετα που πολύ κακώς κάνει το NB και δεν τα κόβει, αυτό ξέρεις να κάνεις μόνο, καλά θα κάνεις να διαβάσεις το ΣΥΝΤΑΓΜΑ το οποίο πρέπει και οι ΕΤΑΙΡΟΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ,και το οποίο έχουν κουρελιάσει οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ στην ΕΛΛΑΔΑ,με μεγάλη ευθύνη του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,σχετικά με τα ''ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ'' άρθρο 28 παράγραφος 2 για κύρωση με ψήφο 180 βουλευτών 3/5 της ΒΟΥΛΗΣ .......ακόμα και άρθρα που στην περίπτωση ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ προβλέπουν διάλυση της ΒΟΥΛΗΣ και ΕΚΛΟΓΕΣ.

  2. avatar @Stateless

   Αγαπητέ [...](για να το λες εσύ θα είναι φιλοφρόνηση), καταλάβαμε ότι οι σκοπιανοί μπορούν να καταργήσουν ολόκληρη τη συμφωνία σε ότι αφορά τις δικές του υποχρεώσεις και να κρατήσουν το όνομα το οποίο και θα κουτσουρέψουν στο μέλλον εφόσον έτσι τους βολεύει.

   1. avatar @Stateless

    Η λέξη που λογοκρίθηκε και λείπει είναι η τελευταία από το δικό σου σχόλιο.

    1. avatar Δηλαδης….

     Το μπεστ μας δουλευει ψιλο γαζι. Εχει τα δικα του παιδια και σε μεναε κοβει κοβει λεξεις που σε αλλους περνα.Ζητω τα sm.

 7. avatar 81 ΛΟΚ

  Η συμφωνια θα ακυρωθει γιατι η αληθεια παντα θα λαμπει οσο και να τη θαβουν.προδωτες θα τα πουμε.

 8. avatar Ο Πολυχρονης και ο Ευζωνας

  Συμπερασμα , μετα τις συγκεκριμμενες εκτιμησεις του συγκεκριμμενου διεθνολογου.
  Συμφωνια των πρεσπων ,οτι πιο επαχθες για την ελλαδα εις τον αιωνα των αιωνων.

 9. avatar Τελικά είχαν δίκιο όσοι τους έλεγαν προδότες και αργυρώνητους

  Και εγώ που νόμιζα πως ήταν μια "συμφωνία μπετόν" μια "χρυσή σελίδα " στην Ελληνική διπλωματία απο τον Τσίπρα αλλά απο ότι φαίνεται είναι απλά ένα ξεπούλημα χωρίς την παραμικρή εγγύηση για την Ελλάδα.

 10. avatar Κιλκίς

  Όλοι οι συριζαιοι προδότες που ψήφισαν την προδοσία να πάνε στην φυλακή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει