Θέματα κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν ότι θα προωθήσουν στην ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιανουάριο του 2014, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται ανεπίσημα στη Λευκωσία για να μιλήσει απόψε σε εκδήλωση ιδιωτικού πανεπιστημίου, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Χάσικο, ανέφερε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισήμανε πως και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές έχει εξαιρετική σημασία, ο ελληνισμός της Ελλάδας και της Κύπρου να πολεμήσει δίπλα-δίπλα για να πρωταγωνιστήσει στην εποχή που ξεκινά, προσθέτοντας πως εργαλείο για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Να δούμε πώς με τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων μας, με τις αναπτυξιακές τους πολιτικές, θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά και να δημιουργήσουμε καλύτερες προοπτικές γι’ αυτήν», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό και την ετοιμότητά της να συνεισφέρει στον αγώνα του. Αυτές τις ώρες είναι πολύ σημαντικό να σταλεί το μήνυμα της αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, προς όλες τις κατευθύνσεις, είπε ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε: «Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στον αγώνα για μια διαφορετική Ευρώπη, στον αγώνα για μια ποιοτική ανάπτυξη, η οποία θα διαχέεται και στον τελευταίο πολίτη των χωρών μας».

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι τους δόθηκε η ευκαιρία για να προετοιμαστεί η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Κύπρο, σημειώνοντας πως είναι πεποίθηση και των δύο ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συνεργάζονται στενά και σε όλα τα επίπεδα.

«Δυστυχώς, χάσαμε πολλά χρόνια που είμαστε μακριά», είπε ο κ. Χάσικος και προσέθεσε ότι στόχος είναι να επανέλθει η σχέση της στενής συνεργασίας, γιατί οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι μεγάλα και για τις δύο χώρες. «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα έχουμε αμοιβαίο όφελος για το καλό των λαών μας», κατέληξε ο κ. Χάσικος.

Ο κ. Στυλιανίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.