Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων της ώστε να βοηθήσει την Κύπρο να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση και να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι το «χαρακτηριστικό γνώρισμα» της μελλοντικής συνεργασίας με την Κύπρο ώστε το νησί να μπορέσει να αναδιαρθρώσει και να διευρύνει την οικονομία του.

Για να βοηθηθούν οι τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής εισηγείται οι λειτουργοί της να ετοιμάσουν μια λεπτομερέστερη «ανάλυση αναγκών» για την Κύπρο, ενώ εκφράζει την πρόθεσή του για προχρηματοδότηση και προκαταβολική αποδέσμευση κονδυλίων της ΕΕ για την Κύπρο.

«Σας διαβεβαιώνω για την προσωπική μου δέσμευση να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βοηθηθεί η Κύπρος ώστε να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση και να αμβλυνθεί η επίδραση της παρούσας κρίσης», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή εδώ και πολύ καιρό, είχε εκπέμψει σήμα για τις σοβαρές ανησυχίες που είχε σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και είχε επισημάνει στον πρώην πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, την ανάγκη να μπει η χώρα σε πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας.

Ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι η Κύπρος δεν είναι υποψήφια αυτή τη στιγμή για τη μελλοντική πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων αλλά το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει ακόμη και «αν θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει, ευχαρίστως θα προωθήσω αίτημά σας να επεκταθεί και στην Κύπρο κατ’ εξαίρεση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται την πιθανότητα η Κύπρος να πάρει επιπρόσθετα ποσά μέσα στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής και της Αγροτικής Ανάπτυξης. «Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σας αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από τα άλλα κράτη-μέλη αφού τα ποσά που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν κατανεμηθεί στα κράτη-μέλη λεπτομερώς έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις οποίες χρειαζόταν ομοφωνία». Δυστυχώς, σημείωσε, «δεν υπάρχουν ποσά που δεν έχουν κατανεμηθεί σε αυτά τα κεφάλαια».

Πέρα από τις ιδέες που περιγράφονται πιο πάνω, αναφέρει ο κ. Μπαρόζο, «και για να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Κύπρο, εισηγούμαι οι λειτουργοί μας να ετοιμάσουν μια λεπτομερέστερη “ανάλυση αναγκών” για την Κύπρο».

Αυτή την ώρα, αναφέρει, «συζητούμε με τα κράτη-μέλη τα κύρια χαρακτηριστικά του μελλοντικού σχεδιασμού των διαρθρωτικών ταμείων», επισημαίνοντας ότι είναι «σαφές πως η κατάσταση στην Κύπρο έχει αλλάξει και αυτό πρέπει να αντανακλάται στον προγραμματισμό».

Αναμφίβολα, σημειώνει, «αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στα δεδομένα και την αλλαγή διοχέτευσης χρημάτων. Με την συνολική απόδοση 945 εκατ. ευρώ για την επόμενη περίοδο του ΠΔΠ (514 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ταμείου Συνοχής και 431 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο άμεσων πληρωμών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την ομπρέλα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) πιστεύω ότι η σωστή στόχευση θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ομάδα στήριξης που δημιουργείται για να βοηθηθούν οι κυπριακές υπηρεσίες «θα μπορεί να συμβάλει σε αυτό το θέμα. Όταν θα έχουμε καταλήξει στην εκτίμηση των αναγκών θα δούμε πώς θα συνδέσουμε τα διαθέσιμα ποσά με τις ανάγκες που εντοπίζονται».

Αναφέρει δε ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει να ζητηθεί επιπρόσθετη στήριξη από τον προϋπολογισμό παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν τη στιγμή αυτή σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Μπαρόζο κοινοποιεί την επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, στους οποίους ο κ. Αναστασιάδης είχε ήδη κοινοποιήσει την αρχική του επιστολή, καθώς επίσης και στον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

«Κλείνοντας επαναλαμβάνω τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την δική μου προσωπική στήριξη σε σας και στο λαό της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Η αλληλεγγύη ήταν συνώνυμη με τη δράση της Επιτροπής και θα χαρακτηρίζει τη μελλοντική συνεργασία μας μαζί σας για να βοηθήσουμε την Κύπρο να αναδιοργανώσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να δώσει νέα ελπίδα στο λαό σας για καλύτερες εποχές στο μέλλον», καταλήγει ο Ζ. Μπαρόζο.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.