Κρίσιμη θεωρείται από την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, λόγο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα.

Η εκτίμηση της ηγεσίας, με την οποία συμφωνούν όλοι, είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται προ αδιεξόδου και πλέον όλα είναι πιθανά.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, η έλευση της τρόικας, η αδιάλλακτη στάση εταίρων και δανειστών μας, οι νέες απαιτήσεις μετά τη δραματική υστέρηση εσόδων, το τραπεζικό σύστημα και η ανακεφαλαιοποίησή του, που βρίσκεται στο χειρότερό τους σημείο και οι διαφωνίες στο εσωτερικό της, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την συγκυβέρνηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολύ σύντομα σε πτώση της και σε εκλογές.

Η χθεσινή αναφορά του Α. Τσίπρα στους εργαζόμενους του τραπεζικού τομέα, ότι η έλευση της τρόικας ενέχει τον κίνδυνο να εγκυμονεί «νέους εκβιασμούς» από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, η οποία «έχει πέσει στα βράχια και χρειάζεται αλλαγή πορείας», μόνο τυχαία δεν ήταν.

Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πλειοψηφία και μειοψηφία, παρά τις διαφορές τους, αναμένεται να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Από τη μία η ηγεσία αισθανόμενη τον παλμό της κοινωνίας εγκαταλείπει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς τη στροφή προς τον λεγόμενο «Κυβερνητισμό» μετά και την αντικατάσταση του «ανήκουμε στο ευρώ» με το «ναι στο ευρώ, αλλά όχι σε βάρος της κοινωνίας».

Η μειοψηφία απ’ την πλευρά της βλέπει με ικανοποίηση τη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ενώ είναι ίσως η πρώτη φορά που οι εξελίξεις στον Περισσό αφήνουν ένα αμυδρό φως ελπίδας για αλλαγή πλεύσης του ΚΚΕ και αναθεώρησης της θέσης του για κυβέρνηση όλης της Αριστεράς.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνεται ψυχή τε και σώματι στον στόχο ακύρωσης των μνημονίων και αντικατάστασής τους με ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο και κυρίως αναπτυξιακό πρόγραμμα για το μέλλον του τόπου που θα δίνει ελπίδα στον κόσμο.