Την ικανοποίησή του για την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας ως «θετικό γεγονός».

Το Συμβούλιο συνεδρίασε για δεύτερη φορά ύστερα από την πρώτη συνεδρίασή του επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου στην Αθήνα, το Μάιο του 2010.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η συνεδρίαση του Συμβουλίου «συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν νέα δεδομένα».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα και ο Ελληνικός λαός απαιτούν πολυμερείς συνεργασίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ενώ εμπεδώνουν την σταθερότητα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικό μέσα στις συνεχώς -και ταχύτατα- μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, αλλά και στο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «η διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων που θα διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επ’ ωφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού, παραμένει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «η θέση μου, υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, όπως και της συνεργασίας προς όφελος των λαών, είναι γνωστή και είναι πάγια».

«Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το διεθνές δίκαιο και η υπεράσπισή του, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.