Την πρόθεσή του, να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ καθαρή αξιακή και ιδεολογική ταυτότητα, ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς και ως ένα κόμμα «λαϊκό, πατριωτικό, ριζοσπαστικό και εθνικά υπεύθυνο», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Λίγες μέρες πριν το 9ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε σαφές άνοιγμα στην «κοινωνική και εκλογική βάση» του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι έδωσε μια συγκυριακή ψήφο στις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. «Μας ενδιαφέρει η κοινωνική και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε συγκυριακά να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η κριτική μας για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ηγεσία του, δεν αφορά μια κοινωνική βάση η οποία ψάχνει τον προσανατολισμό της μετά το σοκ που υπέστη λόγω κρίσης η ελληνική κοινωνία» τονίζει ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας πως κεντροαριστερά σημαίνει υπευθυνότητα και σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός, μέσα στην προοπτική μιας Ευρώπης προοδευτικής και όχι συντηρητικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις λύσεις για τους ανέργους και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως λέει σχετικά:

«Η κοινωνία έχει φτάσει στα ακραία όρια της αντοχής της. Και η πιο ευπαθής ομάδα, αυτή που υφίσταται τις πιο βάναυσες συνέπειες της κρίσης, είναι οι άνεργοι. Γι’ αυτό, προτεραιότητα είναι ταυτοχρόνως η κινητοποίηση της πραγματικής οικονομίας και η υποστήριξη της ανάπτυξης, αλλά και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, όπου προτεραιότητα είναι η οικογένεια σε απόλυτη ανεργία, δηλαδή χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος και χωρίς άλλα εισοδήματα» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή «είναι απαραίτητο ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα καλύψει περίπου 700.000 ανέργους, αλλά και εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μηδέν και κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. […] Όμως για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα χρειαζόμαστε περίπου 1 δις ευρώ που πρέπει να μεταφερθεί από το Περιφερειακό Ταμείο στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και να μας υποστηρίξουν οι εταίροι χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν οι άνεργοι να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή τους λείπουν κάποια ένσημα ή επειδή είναι πλέον πολύ καιρό άνεργοι. Άρα επαναφέρουμε την πρόταση νόμου που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ, να διασφαλισθεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων».