«Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο, με συζήτηση, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, δε λύνονται με κλειστούς τους δρόμους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισε «γόνιμη» τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών για το πώς μπορούν να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι κρατικές ενισχύσεις του κανονισμού «de minimis» – που ενεργοποιείται πρώτη φορά φέτος, με σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους των ζωοτροφών – στους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ενώ ανέφερε ότι ήδη άρχισαν να καταβάλλονται από χθες, σε αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών.

Το συνολικό κονδύλι είναι περίπου 30 εκ. ευρώ, από τα οποία επτάμισι εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τα υπόλοιπα του ποιοτικού πριμ του άρθρου 68) θα δοθούν την άνοιξη στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Στους πεδινούς κτηνοτρόφους ήδη διανέμονται, ανά μονάδα, στους αιγοπροβατοτρόφους από 300 έως 4.500 ευρώ και στους βοοτρόφους από 600 έως 5.100 ευρώ.

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Χαρακόπουλος απάντησε ότι «με παλιές πρακτικές δε λύνονται τα προβλήματα σήμερα», σημειώνοντας ότι το 2013 είναι μια «δύσκολη» χρονιά, «μια χρονιά δοκιμασίας για όλους και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μια χρονιά υπομονής» και πρόσθεσε ότι στο τέλος της, που «θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας» θα επιτραπεί και μια «διαφορετική αντιμετώπιση» στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» μια σειρά από ζητήματα των κτηνοτρόφων (μητρώα κτηνοτρόφων, βιολογική κτηνοτροφία, κόστος ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων, κ.α.) τα οποία θα αντιμετωπιστούν με επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, σημείωσε ότι «εδώ και μήνες έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και ένα πολύ καλό διάλογο με τον κ. Χαρακόπουλο» και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται και εκτιμώνται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αρκετές» και ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας και συνέχισε:

«Με τους αγρότες έχουμε ένα κοινό αγώνα, ζητούμε κοινές λύσεις είναι κοινά τα προβλήματα. Έχουμε αποφασίσει ότι θα διεκδικήσουμε μαζί τους, την επίλυση τους και θα είμαστε μαζί στους αγώνες».