Μπόλαρης: Την επόμενη χρονιά τα βιβλία να μην περιέχουν αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς

Η προσδοκία του υφυπουργό Εξωτερικών από την πλευρά των Σκοπίων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:28
26/03/2019
Μπόλαρης: Την επόμενη χρονιά τα βιβλία να μην περιέχουν αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς
9
loading

Την αισιοδοξία του ότι η δέσμευση που υπάρχει στη Συμφωνία των Πρεσπών, πως την επόμενη χρονιά τα βιβλία δεν θα περιέχουν «αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς», μπορεί να υλοποιηθεί, εξέφρασε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, Μάρκος Μπόλαρης.

«Ίσως, επειδή ο χρόνος είναι λίγος, όχι στο 100%, αλλά θα υλοποιηθεί και θα υλοποιείται μέχρις ότου να έχουμε βιβλία, τα οποία θα μοιραστούν στη γειτονική χώρα και θα έχουν όλες τις προϋποθέσεις, τις οποίες θέτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέλη της», διευκρίνισε ο κ. Μπόλαρης μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής, που συστάθηκε δυνάμει της παραγράφου 5 του 8ου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών και το προηγούμενο Σάββατο συνήλθε στα Σκόπια -ήταν η δεύτερη συνεδρίαση, καθώς η πρώτη έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

«Η συμφωνία, η οποία έγινε στις Πρέσπες προβλέπει ότι η Επιτροπή αυτή πρέπει να συνεργαστεί -είναι κοινή διεπιστημονική επιτροπή επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ιστορικών και από τις δύο πλευρές- ώστε τα σχολικά βιβλία, βοηθήματα, χάρτες που θα κυκλοφορήσουν και θα δοθούν στη χρήση των μαθητών από το 2019 και μετά να είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς», είπε ο υφυπουργός.

Και διευκρίνισε στη συνέχεια: «Αναθεωρητισμός είναι η βούληση ενός κράτους να αναθεωρήσει συνθήκες, να αλλάξει σύνορα, να μεταβάλει τα διεθνή status quo. Αυτοί οι αλυτρωτισμοί είναι η αιτία αυτής της έντασης που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, οι αναφορές σε "Μεγάλη Μακεδονία", η διεκδίκηση εθνικού χώρου, οι προβολές στην ιστορική Μακεδονία, στο τέλος η γεωπολιτική στρατηγική να βγουν κάποιοι στο Αιγαίο».

«Αυτό δεν ξεκίνησε από τα Σκόπια, ξεκίνησε από ευρύτερους σχηματισμούς, από ευρύτερες επιδιώξεις, από άλλα συμφέροντα» και «είναι σαφές ότι οι βόρειοι γείτονές μας κατάλαβαν ότι αυτή η γεωπολιτική, την οποία ακολούθησαν τα τελευταία 70 χρόνια ως κρατική οντότητα ήταν αδιέξοδη, γι' αυτό είχαμε αυτή την πανηγυρική διακήρυξη ότι "δεν είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Μακεδόνων, δεν είμαστε απόγονοι του Φίλιππου, του Αλέξανδρου, του Αριστοτέλη, είμαστε Σλάβοι, μιλούμε Σλαβικά, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις μαζί σας, θέλουμε να έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική" και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση», ανέφερε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση δήλωσε: «Η συζήτηση ήταν καλοπροαίρετη. Υπάρχουν άτομα που πρέπει να ξεπεράσουν και τον εαυτό τους, μία αντιεπιστημονική, αντιακαδημαϊκή, αντιιστορική προπαγάνδα, η οποία είχε εκπορευτεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ιδεολόγημα. Όμως, όταν κάποιος έχει την ποιότητα για να πει πως αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν αποδεικνύεται σε γεγονότα, δεν τεκμηριώνεται σε πηγές ιστορικές, μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι και στη Συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνεται πως η συζήτηση πάνω στην οποία θα βασιστούν και οι σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και η φιλία των δύο λαών, γίνεται πάνω σε αντικειμενικά και παραδεκτά διεθνώς γεγονότα και πηγές. Αυτό είναι το όπλο με το οποίο γίνονται οι συνομιλίες και γι' αυτό μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Σχετικά με το περιεχόμενο των ελληνικών σχολικών εγχειριδίων διευκρίνισε: «Η Ελλάδα, μετά από περίπου 40 χρόνια που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει περάσει "από κόσκινο" τα βιβλία της πάρα πολλές φορές, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αναφορές αλυτρωτικές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έτσι ώστε πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς -εγώ λέω ότι δεν υπάρχουν- στα βιβλία μας αναφορές αλυτρωτικές και αναθεωρητικές. Αλλά είμαστε ανοιχτοί αν θέλουν να μας κάνουν κάποια παρατήρηση, είμαστε εδώ να τη συζητήσουμε, αλλά θα τη συζητήσουμε με βάση την ακαδημαϊκή, επιστημονική, ιστορική αλήθεια, όπως αυτή είναι παραδεδεγμένη διεθνώς από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτή είναι η συμφωνία μας».

Τέλος, σε ερώτηση για τις συζητήσεις με τους θεσμούς που αφορούν τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τις 120 δόσεις για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε: «Είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση εστιάζει πάνω σε ένα μείζον ζήτημα, που έχει να κάνει με την καρδιά της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχή...

Τα ζητήματα που αφορούν και τις 120 δόσεις και τα "κόκκινα" δάνεια είναι ζητήματα τα οποία αφορούν το σύνολο των Ελλήνων, είναι άνθρωποι που περιμένουν από αυτές τις συμφωνίες να ξανασταθούν στα πόδια τους, καθώς η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και πρέπει να βγει από την κρίση. Περιμένουν αυτές τις ρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι χαριστικές, είναι αντίδοτα για να μπορέσει η ελληνική οικογένεια, επιχείρηση να πατήσει στα πόδια της».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar αποστατη..προδοτη….

  ξεσκισες τα μνημονια και τον ενφια?????συριζοψευταρα.....καρεκλα.......

 2. avatar Πόντιος Κεφαλάς

  Τώρα που τα κάνατε σκ@τ@ ....να τα φάτε μόνοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ....βρωμοπασοκε ...πόσες ακόμη κολοτουμπες θα κάνεις ρε καραγκιόζη .

 3. avatar Σκεπτόμενος Έλλην

  Οπότε παραδέχεστε ότι οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, τι υπογράψατε τότε? Να ελεγχθούν άμεσα όλοι για τη νομιμότητα της κατάπτυστης συμφωνίας.

 4. avatar Tι να κάνουμε τώρα;

  Για όσα θέματα δεν σκεφτήκαμε να συμφωνήσουμε στις Πρέσπες, προσδοκούμε ότι οι Σκοπιανοί φίλοι μας θα δείξουν όπως πάντα λίγη κατανόηση.

 5. avatar stauros1

  τα δικα μου τα παιδια θα τα μαθω ιστορια εγω.
  αν περιμενουμε απο εσας να τα μορφωσεται τοτε,....... καηκαμε.
  θελεται να ετοιμασεται την επομενη γενοια να ειναι , ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΑΘΕΟΙ, ΑΝΗΘΙΚΟΙ, ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ
  ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΕΤΕ

 6. avatar ότι και να

  κάνετε πληρωμένα Ελληνοκτόνα αθρωπάκια σύγχρονοι αριστερογενίτσαροι την ιστορία της Ελλάδος τα παιδιά μας θα την μάθουν από εμάς στο σπίτι/κρυφό σχολειό.

 7. avatar Autoapascholoumenos

  Τί θα έλεγες να αναφέρεται η Μακεδονία (μία είναι) ως νοτια ΣλαβοΜακεδονοΓαλατικο χωριό; Ε;

 8. avatar teodman

  Θα έχεις πάρει Δρόμο του Χρόνου ....[...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει