Με έντονο τρόπο καταδίκασε ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.) την εμφάνιση δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για την ανακοίνωση του υποψηφίου του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Η επίτροπος του κόμματος για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ξένια Κωνσταντίνου, αφού σημείωσε ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκφώνησαν «ρατσιστικές και μισαλλόδοξες» ομιλίες, κάλεσε τους πολίτες «να στρέψουν την πλάτη σε κινήματα τα οποία εκθειάζουν τα φασιστικά και ανελεύθερα καθεστώτα, τα οποία αιματοκύλισαν στο πρόσφατο παρελθόν ολόκληρη την Ευρώπη και τα οποία, απροκάλυπτα, υποσκάπτουν τις δημοκρατικές αρχές».

Η κ. Κωνσταντίνου επισήμανε ακόμα ότι, σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης και απόγνωσης, είναι συχνό φαινόμενο να κάνουν την εμφάνισή τους ακροδεξιά φασιστικά κινήματα, τα οποία, «με επικάλυψη την φιλανθρωπία, με εργαλείο τους τα εύηχα συνθήματα και καπηλευόμενα τους εθνικούς αγώνες, επιχειρούν να εξασφαλίσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, προωθώντας τον ρατσισμό, τη βία και την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».