«Στη σύνθεση του πρώτου τμήματος του ευρωψηφοδελτίου, από τη μία, αποτυπώνονται αντιλήψεις, πρωτοβουλίες, μέτωπα, απόψεις, τρόποι δράσης και παρέμβασης μέσα στην ίδια την κοινωνία, της δικής μας Αριστεράς. Από την άλλη, στον πυρήνα του βρίσκεται η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας πολύμορφος, αριστερός προοδευτικός πόλος που να παρέμβει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στις επόμενες Ευρωεκλογές. Αυτό προσπαθήσαμε, σε αυτή την λογική θα κινηθούν και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες που αναμένεται να επισημοποιηθούν τις επόμενες ημέρες» είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ράδιο «105,5 Στο Κόκκινο», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Από σήμερα ξεκινάμε μία σειρά επαφών με όλες αυτές τις συλλογικότητες και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, για τη συγκρότηση αυτού που χτες ονοματοδοτήσαμε ως «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» και θα είναι η “ομπρέλα” όλων των πρωτοβουλιών μας ως τις Ευρωεκλογές. Η 27η Μαρτίου θα είναι μία μεγάλη, δημόσια συνάντηση όλων αυτών των κινήσεων και πρωτοβουλιών, με μία συγκέντρωση (κατά πάσα πιθανότητα) στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο», όπως ανέφερε.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει προγραμματική επεξεργασία στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών, είπε ότι οι καλές συμμαχίες έχουν προγραμματική βάση, επικαλούμενος και την εμπειρία της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

«Προφανώς, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχοντας τις επεξεργασίες του κόμματος για την Ευρώπη, όπως κωδικοποιήθηκαν στην τελευταία απόφαση της ΚΕ, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό αυτής της συνάντησης, για την ανάγκη αλλαγών στις βασικές στρατηγικές επιλογές της σημερινής Ευρώπης στην οικονομία. Ουσιαστικά, μία “αντινεοφιλελεύθερη” πρόταση, στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας», σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Προτεραιότητα έχουν επίσης, τα ζητήματα του περιβάλλοντος, αυτές τις ημέρες μάλιστα εξελίσσεται μία πολύ ενδιαφέρουσα κινηματική διαδικασία από μαθητές στην Ευρώπη, με κινητοποιήσεις σε σειρά ευρωπαϊκών πόλεων. Στην προγραμματική μας ατζέντα, είναι επίσης και τα ζητήματα των κάθε είδους διακρίσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές και το προσφυγικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτές τις εξελίξεις παρακολουθούν και πρόσωπα με διαδρομή στην κεντροδεξιά, όπως ο κ. Αντώναρος ή ο κ. Ζώης, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι «αυτός ο προοδευτικός πόλος σηματοδοτείται από την προγραμματική πρόταση που καταθέτει, με σαφές στίγμα. Θα μπορούσε κανείς να την αποτυπώσει ως “αντιεθνικιστική, αντιρατσιστική, αντινεοφιλελεύθερη” πρόταση για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε αυτή την πρόταση μπορούν να ενταχθούν πολλές και πολλοί, που υιοθετούν την προβληματική και την επιχειρηματολογία της και δέχονται να την υπηρετήσουν. Και σε αυτές τις τρεις πλευρές υπάρχουν πραγματικοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται, θεωρεί ότι ανήκει, στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, αισθάνεται την ανάγκη να στρατευτεί ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού, την επέλαση των ρατσιστικών απόψεων».

«Ο μεγαλύτερος αριθμός των υποψηφιοτήτων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης, έτσι αναμένονται «πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα ενδυναμώνουν το προηγούμενο στίγμα. Θα έχουμε πολύ αξιόλογες, σοβαρές πολιτικές υποψηφιότητες, καθεμία από τις οποίες θα έχει το δικό της στίγμα», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε:

«Αυτές οι ευρωεκλογές, πέρα από την κρισιμότητά τους για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, καθώς είναι οι πρώτες κάλπες στην Ελλάδα μετά το 2015, αποκτούν μία εξαιρετική σημασία. Θα είναι αρκετά πολιτικές εκλογές, δεν θα έχουμε χαλαρή ψήφο και πιθανολογώ ότι θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή του κόσμου. Άρα, οι δυνατότητες για δημιουργία εντυπώσεων θα είναι περιορισμένες, θα είναι μία ουσιαστική πολιτική, εκλογική διαδικασία, που θα στείλει συγκεκριμένα μηνύματα».

«Εμείς αποδεχόμαστε αυτόν τον χαρακτήρα των εκλογών και επιδιώκουμε να τον βαθύνουμε. Πράγματι, θα έχουμε μία προγραμματική πολιτική αντιπαράθεση με τον συντηρητικό πόλο, με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το πεδίο όπου επιλέγουμε να αναμετρηθούμε. Θα έλεγα, χωρίς διάθεση υπερβολής, πως παρότι ο σχεδιασμός μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία, και αύριο εάν γίνονταν εκλογές, το αποτέλεσμα θα ήταν νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι βολονταρισμός, αλλά εκτίμηση που διαρκώς επιβεβαιώνεται από ένα μεταβαλλόμενο υπέρ της κυβέρνησης κλίμα τους τελευταίους μήνες».