Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήρε πρωτοβουλίες να τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι του «παραιτούμαι – δεν παραιτούμαι» του Θανάση Παπαχριστόπουλου. δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τοσουνίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Πριν από την ψήφιση του πρωτοκόλλου θα κινηθούμε για να τον διαγράψουμε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», διευκρίνισε ο κ. Τοσουνίδης και σε σχέση με τη διαφορετική αντιμετώπιση του κ. Παπαχριστόπουλου έναντι άλλων βουλευτών που διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πρόσθεσε: «Σε μία σχέση που αναγνωρίσαμε την καθαρή και τίμια στάση του, εγκαίρως κατατεθειμένη, ναι, κινηθήκαμε με ένα διαφορετικό κριτήριο για την περίπτωση, σεβόμενοι αυτό. Δυστυχώς όμως η αναβολή στην αναβολή που δίνει σε αυτή την απόφαση δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε άλλο να αναμένουμε».

«Για εμάς», υπογράμμισε, «το ζήτημα των αρχών αλλά και το ζήτημα της προάσπισης της Μακεδονίας είναι ψηλά και μη διαπραγματεύσιμο, έναντι οποιουδήποτε κόστους θα μείνουμε συνεπείς και πιστοί σε όλα αυτά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κι ο Πάνος Καμμένος παραμένουμε συνεπείς και αταλάντευτοι σε αρχές και αξίες και πιστεύω που υπηρετούμε».

Σε ό,τι αφορά την τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ.Τοσουνίδης επισήμανε ότι η αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη δυνατότητα διατήρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα προκαλεί «απορία και έκπληξη, γιατί με την ίδια ομοφωνία το 2013 τοποθετήθηκαν σε ένα παραπλήσιο ζήτημα τότε για την υπόθεση που αφορούσε τη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη με ακριβώς αντίθετη απόφαση, χωρίς να γίνεται καμία μνεία σε εκείνη την απόφαση και να μη γίνεται καμία αιτιολόγηση γιατί οι δύο αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».

«Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος ούτε χάρες ζητούμε, ούτε παρακαλούμε κανέναν. Αυτό που αγωνιζόμαστε είναι τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και η προάσπιση της απόφαση Ελλήνων να βρίσκονται οι ΑΝΕΛ στη Βουλή», τόνισε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του κόμματος με το πρώην κυβερνητικό του εταίρο παρατήρησε ότι «η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και η στήριξη της πλειοψηφίας τους σε ανακυκλώσιμα υλικά των ΑΝΕΛ μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής και παραχώρησης υπουργικών θέσεων, για να εξασφαλίσουν ψήφους που προέρχονται από βουλευτές και υπουργούς των ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δυστυχώς βιώνουμε μία πολύ άσχημη κατάληξη μιας εξαιρετικής προηγούμενης συγκυβέρνησης, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι των προτάσεων των ΑΝΕΛ κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Τοσουνίδης είπε: «Είναι η τελευταία ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ κυριολεκτικά να εξιλεωθεί. Αρνήθηκε και καταψήφισε την πρότασή μας για την αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αρνήθηκε την πρότασή μας να παραιτηθούν όλοι μας οι βουλευτές για να οδηγηθούμε σε εκλογές, αρνήθηκε σε έναν ολόκληρο λαό αλλά και την πρόταση των ΑΝΕΛ να στηρίξει το αίτημα για δημοψήφισμα. Είναι η τέταρτη ευκαιρία που έχουν να στηρίξουν την κατάθεση της πρότασης για τη συνταγματική διαδικασία που θα πρέπει να ψηφιστεί το πρωτόκολλο, γιατί το Σύνταγμα επιβάλλει τις διεθνείς συμβάσεις και τις συμβάσεις που εκχωρούν εθνική κυριαρχία να περνάει με ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και όχι με απλές πλειοψηφίες των 151.

Δυστυχώς η πρώτη γεύση που πήραμε χθες στην Επιτροπή της Βουλής ήταν αρνητική και πάλι η εντολή Μητσοτάκη ήταν να βάλουν πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Τον καλούμε και σήμερα στην ολομέλεια να αλλάξει αυτή την απόφαση».