Πατούλης: Ο Χαρίτσης διαφωνεί με την απόφαση Χουλιαράκη για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων

Η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ για τον υπουργό Εσωτερικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:06
04/02/2019
Πατούλης: Ο Χαρίτσης διαφωνεί με την απόφαση Χουλιαράκη για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων
3
loading

Εν αναμονή άμεσης συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Χαρίτση, ο υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει αντίθετος στην υπουργική απόφαση, που ορίζει υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του κ. Πατούλη, ο κ. Χαρίτσης έχει ήδη θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την πλευρά του κ. Χουλιαράκη στο αίτημα του α' και β' βαθμού Αυτοδιοίκησης για συνάντηση μαζί του, όπως είπε ο κ. Πατούλη. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται αντίδραση του κ. Χουλιαράκη.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή -μια ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, οπότε συζητήθηκε το θέμα της υπουργικής απόφασης- εστάλη από τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ ενημερωτικό υπόδειγμα σχετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου προς όλους τους δήμους της χώρας. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, η σχετική διαδικασία -της λήψης καταδικαστικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας και υποβολής αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ- θα ενεργοποιηθεί στους δήμους στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία Τοπικής Αυτοδιοίκησης-υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Η αποστολή προς τους δήμους κρίθηκε δόκιμη, καθώς το δικαίωμα προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, βάση του «Κλεισθένη», για την εκλογική διαδικασία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε ενημέρωση ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στους εκλογικούς συνδυασμούς από το 30% στο 50% (δηλ. ο αριθμός των υποψηφίων θα ανέρχεται στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου + 50% των εδρών).

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους προέδρους των Κοινοτήτων έχουν υπάρξει δύο αλλαγές: Σύμφωνα με την πρώτη αλλαγή, όποιος υποψήφιος για πρόεδρος Κοινότητας λαμβάνει άνω του 50% των ψήφων, ορίζεται αυτόματα πρόεδρος της Κοινότητας. Σύμφωνα με τη δεύτερη αλλαγή, καταργούνται οι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων και επικεφαλής θα αναδεικνύεται όποιος λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Εάν κάποιος δεν έχει λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων. Οι παραπάνω αλλαγές θα εμπεριέχονται σε τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί σε επερχόμενο νομοσχέδιο.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων για κάποιους δήμους της Αττικής. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πατούλης, επικοινώνησε σήμερα με επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και έλαβε τη διαβεβαίωση από τη διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΣ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα επαναπροσδιορισμού ορίων δήμων. Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, Κ. Πουλάκης, από την πλευρά του, απάντησε στον κ. Πατούλη λέγοντας ότι όλα τα χειρίζεται ο υπουργός και ότι εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα ειπωθεί από τα χείλη του υπουργού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ??

    Α!!!!!! ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΥΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΜΙΖΕΣ ΠΕΛΑΤΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΡΕΜΟΥΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ!!!!

  2. avatar ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ

    ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΔΩΣΕ,ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΟΙΚΗΣΗ ΜΕ 750 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΛΕΩ ΣΕ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ---- ΔΗΜΑΡΧΟ!!!! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!

  3. avatar πατουλη προχωρα μπροστα…..

    με αληθειες.....προγραμμα.....βοηθα το λαο.......και τη χωρα...οι συριζαιοι μας πουλησαν στους ξενους δανειστες.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει