Η ετήσια έκθεση για το εμπόριο παρουσιάζεται σε μια πολύ άσχημη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και ξέρουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της οικονομίας αλλά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή εκτιμάμε ότι θα συμβάλουν, από του χρόνου, ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το εμπόριο, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως αυτή της Cosco με την HP.
Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σημείωσε ότι θα εξαντλήσει η κυβέρνηση όλα τα περιθώρια για να διορθωθεί η κατάσταση, ενώ επανέλαβε ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της ρευστότητας.

Στο πλαίσιο της ανεύρεσης ρευστότητας υπενθύμισε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, όσο και για την μόχλευση κεφαλαίων από το ΕΤΕΑΝ και το ΕΣΠΑ. Μέσω του ΕΣΠΑ, είπε ο υπουργός, θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί από τα ΠΕΠ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την ΕΒRD γίνονται συζητήσεις αυτές τις ημέρες για να προχωρήσει ένα νέο Πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς, ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιτυχίες του μηχανισμού που έχει συσταθεί για το παραεμπόριο και τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνεται κάθε μέρα έλεγχος σε όλο το εύρος της αγοράς για να παταχθεί το φαινόμενο ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να βελτιωθεί το πλαίσιο για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ανεξάρτητου οργάνου για τον έλεγχο του παραεμπορίου και εντός του Δεκεμβρίου θα υπογράψει η χώρα συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για τον εντοπισμό των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό στην αγορά μας.