Κουμουτσάκος: Πυροβολήσατε τα πόδια σας, ταυτίζοντάς το πλήθος στο συλλαλητήριο με ακραία στοιχεία

«Η ιστορία θα καταγράψει αυτούς που θα πουν το επιζήμιο "ναι" και εκείνους θα πουν το πατριωτικό "όχι"»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:48
21/01/2019
Κουμουτσάκος: Πυροβολήσατε τα πόδια σας, ταυτίζοντάς το πλήθος στο συλλαλητήριο με ακραία στοιχεία
9
loading

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο 'ναι' και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό "όχι"».

Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:

Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση και στο χθεσινό «μεγαλειώδες» συλλαλητήριο, το οποίο όπως είπε η κυβέρνηση, προσπάθησε να λοιδορήσει και να απαξιώσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων, ταυτίζοντάς τους με τρόπο απαράδεκτο, με ακροδεξιά, ή ακόμα και με φασιστικά στοιχεία.

«Λοιδωρήσατε το αίσθημα των Ελλήνων. Πυροβολήσατε τα πόδια σας, ταυτίζοντάς το με ακραία στοιχεία. Με διχασμένο και ασθενές το εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση υπέσκαψε την ίδια διαπραγματευτική της θέση. Αν δεν έχουν τη στήριξη των λαών, οι λύσεις είναι αδύναμες, σαθρές, δεν θα αντέξουν στο χρόνο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Έχουμε μια συμφωνία που δεν έχει την τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση, είναι σαθρή και εν δυνάμει δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και όχι σταθεροποίησης στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

«Παραχωρήσατε όλα όσα σωρευτικά και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα διεκδικούσαν. Αν ήταν να κάνουμε τέτοια συμφωνία, θα την είχαμε κάνει το 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Τι την οδήγησε να συγκρουστεί τότε με την πανίσχυρη Αμερική; Το γεγονός ότι δεν έκρινε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων κάλυπταν τους τρεις βασικούς διαχρονικούς εθνικούς στόχους. Και τολμάτε εσείς, τώρα που έχετε συμφωνήσει σε όλα, να μας εγκαλείτε; Αυτό το επιχείρημα σας είναι έωλο και επικίνδυνο», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια πέτυχαν όλα όσα επί σειρά ετών διεκδικούσαν και επέμεινε ότι τους αναγνωρίζεται πλέον η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, προσδιορίζονται ως Βόρειοι Μακεδόνες και πέτυχαν την χρήση του όρου της ιθαγένειας και της εθνότητας.

Υπάρχει αναφορά μόνο σε βόρεια περιοχή πρώτου μέρους, αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς στην ελληνική Μακεδονία.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «θετικό ισοζύγιο υπέρ μονάχα των Σκοπίων και σε βάρος της Ελλάδος» από τη συμφωνία, που εξασφαλίζει στα Σκόπια μεταξύ άλλων:

Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας, ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος.

Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής», έστω και αν πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).

Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Αναφορά μόνο σε «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους» αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς σε ελληνική Μακεδονία.

Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας).

Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.

Δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ

Δέσμευση της Ελλάδας να μην αντιταχθεί, όχι μόνο στην υποψηφιότητα, αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Συζήτηση για χρήση εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.

«Αυτή είναι η μεγάλη σας εθνική ήττα. Και αυτή είναι η μεγάλη σας επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία που εμείς δεν θα ψηφίσουμε ποτέ», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντέτεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ικανοποιεί κατά 120% τα εθνικά θέματα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση από τότε που θα τεθεί σε ισχύ, και χαρακτήρισε προσχηματικούς τους ισχυρισμούς του κ. Κουμουτσάκου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar fire40

  Στην ιστορία δεν θα καταγραφεί μόνο η προσπάθεια επίλυσης με σωστό ή λάθος τρόπο ενός χρόνιου προβλήματος εξωτερικής πολιτικής αλλά και η απέλπιδα προσπάθεια επανόδου της αντιπολίτευσης με ξεκάθαρη πλέον χρήση των ακροδεξιών της στοιχείων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και της διχόνοιας. Δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος θα γίνει κυβέρνηση αφού ανοίγονται πληγές στο σώμα της κοινωνίας που δεν θα κλείσουν εύκολα. Η χώρα το έζησε αυτό στη διάρκεια του Εμφυλίου όπου πλήρωσε πανάκριβα ο λαός τα πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων. Για να μη ξανασυμβούν τα ίδια δεν φτάνουν τα ευχολόγια. Για την αποτροπή του εθνικισμού χρειάζεται η αποστασιοποίηση από της κορώνες πατριδοκαπηλείας των πολιτικών. Αυτός που πονά περισσότερο την πατρίδα του δεν το κάνει σε βάρος των άλλων και σίγουρα όχι σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. Γιατί όταν καταρρέουν οι ισορροπίες τότε οι συνέπειες είναι για όλους.

 2. avatar Σκόπιμες διαστρεβλώσεις

  Πάλι διαστρεβλώνουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης... Αναφέρθηκε σε όσους προσπάθησαν να μπουκάρουν στη Βουλή... Πετώντας πέτρες και χτυπώντας με ξύλα τους αστυνομικούς! Ήταν ακροδεξιά αποβράσματα, που εκτελούσαν εντολές της ακροδεξιάς σέχτας της ΝΔ!

 3. avatar ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ

  ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ,ΟΤΑΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ, ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΟΥ ΝΑ ΡΗΜΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΕΡΑΣΤΕ???

  1. avatar Λιτσαααααααα

   Δεν ήταν ακροδεξιά στοιχεία, ήμουν εκεί μπροστά ! ήταν ξεκάθαρα συριζαίοι παρακρατικοί για να διαλύσουν την ειρηνική διαδήλωση, ντροπή σας που ρίξατε δακρυγόνα σε οικογένειες με παιδιά, λέγοντας ψεύδη για φασιστες κ λοιπούς ακροδεξιούς

 4. avatar Άσε ρε

  Επειδή όλη η Χρυσή Αυγή πήρε μέρος στο συλλαλητήριο και μαχαίρωσε, εσπασε, έκαψε και πήγε να μπει στη Βουλή, ποιος ξέρει γιατί. σημαίνει ότι είναι ακροδεξιοί;

 5. avatar ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ συλλαλητηριο ηταν.

  Αυτο δεν ηταν ΕΛΛΗΝΙΚΟ συλλαλητηριο αλλα ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ.
  Κρατούσαν κατσαβίδια, ρόπαλα και πέτρες στο συλλαλητήριο, φορουσαν κρανοι και φωναζαν υπερ της χρυσης αυγης τι θα τους εριχναν?
  Χαιρετουσαν ναζιστικα.ΝΤΡΟΠΗ για τους προγονους μας που Βασανιστηκαν και πεθαναν απο τους Ναζι.......ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

  1. avatar Δημητρης.

   πηγα στο συλλαλητηριο,ετσι ηταν και εφυγα.

   1. avatar Δημητργς

    Ψέμααα!

   2. avatar Τετραγωνακιας

    Εγω δενπηγα φιλαρακι αλλα ενας συναδελφος μου ντελιβερας βορειο ηπειρωτης που πηγε μας ειπε τα δακρυγονα τα ματ δεν τα εριχναν μπροστα σε αυτους που εκαναν φασαριες αλλα ποιο πισω σε απλο κοσμο ,και αναρωτηθηκε ειναι ελληνες τα ματ η απο αλλου αλλα ειναι μικρος και δεν ξερει οτι τα ματ εξυπηρετουν το συστημα και.εδω εκαναν το ιδιο τα εριχναν σε απλο κοσμο για να διαλυθει η συγκεντρωση

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει