«Δεν υπάρχει χώρα που εν καιρώ ειρήνης να έχει πάρει τέτοια δημοσιονομικά μέτρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας πριν λίγο στις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 10% του ΑΕΠ το 2009 στο 1% του ΑΕΠ περίπου σήμερα και ξεκαθάρισε πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα της διετίας 2013 -2014 είναι πολύ φιλόδοξο καθώς ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

«Έχουμε ολοκληρώσει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και απομένει το 1/3, ωστόσο έχουμε σημαντική προσπάθεια μπροστά μας», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2009 ανέρχονται στο 25% του ΑΕΠ αλλά δεν απέδωσαν στο σύνολο τους λόγω της ύφεσης. Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως παρά την έντονη ύφεση ο προϋπολογισμός 2012 εκτελείται κανονικά.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 20% από το 2008, αλλά οι τιμές δεν έχουν μειωθεί αντίστοιχα. «Μας τελειώνει ο χρόνος. Η κοινωνία έχει εξαντληθεί από τη λιτότητα. Η ανεργία είναι πολύ μεγάλη και τροφοδοτεί τη μετανάστευση των νέων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά από την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τις διαθρωτικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρεί η Κυβέρνηση θα υπάρξει ανάταξη της οικονομίας με θετικές επιπτώσεις και στο χρέος. «Ακόμη και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% θα κάνει τη διαφορά στη μείωση του χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις δύσκολες θυσίες του ελληνικού λαού. Επεσήμανε ωστόσο πως οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό ήταν επιβεβλημένες ανεξάρτητα από το Μνημόνιο. Ενδεικτικά ανέφερε πως ο κοινωνικός προϋπολογισμός χωρίς παρεμβάσεις θα είχε έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, ενώ πλέον μετά τις διαθρωτικές αλλαγές θα έχει πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως στο σκέλος των εργασιακών η Κυβέρνηση κατάφερε παρά τις πιέσεις της τρόικας να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα μειωθεί κατά 15,4% έως το 2014, ενώ ανακοίνωσε και σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% έως το 2016.