Μετά τις συνομιλίες που είχε αργά το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ο έλληνας ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας τόνισε ότι: «Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουμε από κοινού οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας».

Ο έλληνας υπουργός ερωτηθείς για το κατά πόσο οι κυβερνήσεις Αθηνών- Λευκωσίας θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση κατάρρευσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Έρογλου υπογράμμισε ότι: «Αυτή τη στιγμή όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρωθούμε πάνω στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού. Δε νομίζω ότι είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια».

Επεσήμανε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε σημαντική φάση και ότι «ξεκινά μια όχι εύκολη περίοδος».

Στις συνομιλίες των δύο υπουργών, εκτός από το κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, εξετάστηκαν άλλα θέματα της Ε.Ε., η νέα προσπάθεια για επίλυση του Μεσανατολικού και η πρωτοβουλία Αθήνας- Λευκωσίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι δύο υπουργοί Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισαν ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία και συντονισμός θέσεων και ενεργειών μεταξύ των δύο Υπουργείων και των δύο Κυβερνήσεων.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα να υπάρξει αλλαγή στάσης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το κυπριακό. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι: «Έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα τα λόγια για λύση του Κυπριακού να τα κάνει πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα τα χειροκροτήσουμε».

Επανέλαβε δε τη θέση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει όλες της υποχρεώσεις της.

Ο Κύπριος ομόλογός του, Μάρκος Κυπριανού, ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη της Αθήνας και τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ανταποκριθούν θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα.

Συνεχάρη τον κ. Δρούτσα για τα νέα του καθήκοντα και εξήγησε ότι δεν τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο η επίσημη υποδοχή γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών».