Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και η τρόικα καθώς θα αποσαφηνισθούν λεπτομέρειες των περικοπών ύψους 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα αποκρυσταλλωθούν οι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις από τις οποίες θα προέλθει εξοικονόμηση 9,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014, δηλαδή μηνιαία εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ περίπου, εγχείρημα που δεν έχει διεθνώς δημοσιονομικό προηγούμενο.

Η τρόικα και ο κ. Στουρνάρας θα εξετάσουν την εξοικονόμηση από τις περικοπές συντάξεων, την κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, αλλά και την κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης.

Παράλληλα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει αναλάβει να εκτιμήσει ποια θα είναι η πραγματική εξοικονόμηση δαπανών από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες από την τρόικα ότι η εξοικονόμηση από την παρέμβαση αυτή θα είναι της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση θα εξετασθούν ακόμη η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση φορέων και οργανισμών, παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, μειώσεις στις δαπάνες Υγείας και σε αμυντικές δαπάνες, αλλά και περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

Το απόσταγμα της σημερινής διαπραγμάτευσης θα παρουσιασθεί αύριο στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τις παρεμβάσεις.