Μήνυμα στην κυβέρνηση «να μη σκεφτεί να μεταθέσει τα προβλήματα των τραπεζών εις βάρος του λαού», είτε με επιτάχυνση των πλειστηριασμών, είτε με κούρεμα μικροκαταθέσων, έστειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μέσω του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ, η κυβέρνηση «θα μας βρει μπροστά της», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε «το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, τα αντικειμενικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η «ιστορία» με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος των μνημονίων, που τόσο «σήκωσε» η κυβέρνηση, αφορά στην καλλιέργεια ενός «εντελώς πλαστού» κλίματος.

«Εκτός της ομολογίας περί συνεχούς εποπτείας με τον διπλό προϋπολογισμό, τώρα έρχονται και οι τράπεζες να αποδείξουν πως δεν βαδίζουμε σε ασφαλή δρόμο, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά» πρόσθεσε.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι κερδοσκοπικά παιχνίδια πάντα υπάρχουν, ωστόσο, αντικειμενικά, η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών δεν είναι σταθερή, καθώς, μεταξύ άλλων, τα «κόκκινα δάνεια» είναι ψηλά και η αποπληρωμή τους εντελώς αβέβαιη.

Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι τα κεφάλαια που δάνειζαν οι τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πράξη έχουν καταστραφεί, αλλά αυτή η καταστροφή δεν έχει εγγραφεί και τυπικά και ουσιαστικά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αυτό μεταφράζεται σε μία τεράστια πίεση για αποπληρωμή όλων των «κόκκινων δανείων» μέσω έντασης κατασχέσεων και πλειστηριασμών, πίεση που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ούτε η δημιουργία μίας bad bank θα λύσει το πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά, αντίθετα θα επιβαρύνει με ένταση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι στενά οικονομικό, αλλά συνδέεται με προσπάθειες που αφορούν και στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, και σχετίζονται με πιέσεις για τη στάση της χώρας σε διεθνή ζητήματα, όπως στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, «παράμετρος που δεν πρέπει να υποτιμάται».

Ακόμη, επισήμανε ότι και η ΝΔ έχει την ίδια κατεύθυνση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχοντας στο μυαλό της τα λαϊκά στρώματα για την επίλυση των προβλημάτων, την πίεση για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αποπληρωμή των “κόκκινων δανείων” με ένταση των πλειστηριασμών».

Ερωτηθείς για την κλιμάκωση της κρίση Ιταλίας-ΕΕ απάντησε ότι η ιταλική αστική τάξη ζητάει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ταυτόχρονα ασκεί πίεση στη Γερμανία, ώστε να αναλάβει περισσότερα οικονομικά βάρη. Όπως συμπλήρωσε, τα υπαρκτά προβλήματα στην Ευρωζώνη θα επηρεάσουν και την πορεία καπιταλιστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση ότι «το προσφυγικό μαζί με την απαίτηση δημοσιονομικής πειθαρχίας οδηγούν στην άνοδο των ακροδεξιών, λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών» είπε ότι η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες διότι μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές επεμβάσεις.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλα αυτά μαζί με τις απαράδεκτες συμφωνίες που υπογράφει η Ε.Ε., όπως αυτή με την Τουρκία «και με τη τζίφρα της ελληνικής κυβέρνησης» και εκείνη με τη Γερμανία για επαναπροώθηση ξανά στην Ελλάδα των αιτούντων άσυλο, δημιουργούν αντικειμενικά προβλήματα στους λαούς των χωρών που δέχονται την πίεση των προσφύγων και δημιουργείται κλίμα που συντηρείται και καλλιεργείται με τα φασιστικά, ακροδεξιά φαινόμενα «λες και η ευθύνη βρίσκεται στα θύματα των πολέμων και στους πρόσφυγες και όχι σε αυτούς που οδηγούν σε αυτήν την πολιτική, τους οποίους -μεγάλο κεφάλαιο, καπιταλιστικό σύστημα, ιμπεριαλιστικές ενώσεις- τα μορφώματα αυτά στηρίζουν».

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γέννημα-θρέμμα του βάρβαρου συστήματος στο οποίο ζούμε, είναι γέννημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ευθύνες να βρίσκονται και στις νεοφιλεύθερες και στις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, αλλά και στα κόμματα που δεν αγωνίζονται ενάντια στον φασισμό, τον καπιταλισμό τον ίδιο, και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

«ΝΑΤΟ, Ε.Ε., σύστημα και κυβερνήσεις που υποτάσσονται σε αυτούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το ΚΚΕ, άλλα κόμματα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, από τέτοιες θέσεις σοσιαλιστικές-κομμουνιστικές παλεύουν να διαφωτίσουν, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα ισχυρό κίνημα που θα αντιμετωπίσει και τον φασισμό και τον νεοναζισμό και τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό και θα οικοδομήσει μια νέα κοινωνία», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, σημειώνεται σοβαρή επανασυσπείρωση δυνάμεων με το ΚΚΕ, ενώ στην ερώτηση «εάν υπάρχει ορίζοντας συνεννόησης με διάφορες αριστερές δυνάμεις» απάντησε ότι το ΚΚΕ «δεν μιλά με ηγεσίες κομμάτων, καθώς -βάσει της πείρας- ηγεσίες, συνιστώσες που “πίνουν καφέδες”, κόμματα, αποκόμματα και κομματίδια -κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά- που προσπαθούν να βρουν διάφορες τάχα “συνεδριακές διαδικασίες” και τάχα “δημοκρατία και διαφάνεια”, οδηγούνται σε αδιέξοδα και σε τελευταία ανάλυση παίζουν το παιχνίδι του διπολισμού-δικομματισμού και λειτουργούν ως “εξαπτέρυγα” των δύο -υποτίθεται- μεγάλων σήμερα, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Με αυτά πρέπει να τελειώνουμε. Κοινωνική συμμαχία μπορεί να υπάρχει στη βάση του λαού», υπογράμμισε καταληκτικά ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.