Η φοροδιαφυγή και η υπερφορολόγηση βρίσκονται στο επίκεντρο του 8ου συνεδρίου Athens Tax Forum 2012 που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης ανοίγοντας το συνέδριο δήλωσε πως ήταν καιρός να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για την αλλαγή του απεχθούς φορολογικού συστήματος της χώρας. Ζήτησε δε να προκύψει από την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση ένα σύγχρονο , ευέλικτο, απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Η κ. Ζωρζέτα Λάλη, η επικεφαλής στην Ελλάδα της Ομάδας Δράσης της ΕΕ παραδέχθηκε πως η τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας στο σκέλος της φορολογίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Η πολιτική ασάφεια και οι αναταράξεις το τελευταίο εξάμηνο δεν επέτρεψε να εστιάσουμε στα προβλήματα», τόνισε.

Στο συνέδριο μίλησε πριν λίγο ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Johannes Kepler της Αυστρίας κ. Φρίντριχ Σνάιντερ τοποθέτησε στο 1/4 του ΑΕΠ την μαύρη οικονομία στην Ελλάδα το 2012.

Ως μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πρότεινε μια – και τελευταία- ρύθμιση φορολογικής αμνήστευσης, να απευθυνθεί πρόσκληση σε υπόπτους για φοροδιαφυγή να ρυθμίσουν με φόρο 20% τις αμφισβητούμενες συναλλαγές και να υπάρξει σταθερός προκαθορισμένος φόρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο τους.