«Το ισχύον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ανεπαρκές. Είναι αναγκαίο ένα νέο ρεαλιστικό επικαιροποιημένο πρόγραμμα μεσοπρόθεσμο με παράταση της προσαρμογής έως το 2016», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Χρειαζόμαστε ένα συμφωνημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλαίσιο το οποίο θα βρίσκεται σε συμφωνία με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου, είπε.

Η χώρα έχει σταθερή ισχυρή κυβέρνηση, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα τώρα χρειάζεται τη σαφή πολιτική στήριξη των εταίρων, ώστε η δημοσιονομική κρίση να μη μετατραπεί σε κρίση κοινωνικής συνοχής και πολιτικής δυσλειτουργίας.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου για Ισπανία – Ιρλανδία μπορούν να εφαρμοστούν για όμοιες περιπτώσεις. Ελλάδα Πορτογαλία και Κύπρος αποτελούν όμοιες περιπτώσεις, τόνισε.

Η Ελλάδα θέλει να ενταχθεί στη συμφωνία της Συνόδου για τις τράπεζες (ESM/EFSF), είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ιδιωτικοποιήσεις δεν σημαίνει ούτε εκποίηση ούτε ξεπούλημα, σημαίνει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω μείωση του δημοσίου τομέα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να γίνουν και δεν απαιτούνται ωμές απολύσεις στο Δημόσιο». Η Ελλάδα έχει μειώσει το δημόσιο τομέα κατά 100.000, δεν υπάρχει ανάγκη για απολύσεις, τόνισε.