Με την τρόικα παρούσα ξεκινούν την Πέμπτη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες εκτός από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος θα είναι όπως όλα δείχνουν και μια πρώτη κίνηση προκειμένου να πειστούν οι δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να δράσει άμεσα και να καλύψει το χρόνο των καθυστερήσεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει και σήμερα συνάντηση με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη με αντικείμενο την οριστικοποίηση του κειμένου των προγραμματικών δηλώσεων.

Ήδη το πλαίσιο είναι δεδομένο όπως δεδομένη είναι και η έμφαση σε τρία σημεία. Στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ και το κλείσιμο ζημιογόνων οργανισμών του δημοσίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτές οι «υποσχέσεις» και βέβαια η ταχεία υλοποίηση τους, θα αποτρέψει νέα μέτρα τύπου περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και την επιβολή νέων φόρων οποιαδήποτε μορφής. Ας σημειωθεί ότι το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικα φτάνει αύριο Τετάρτη και θα αναχωρήσει την Κυριακή.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα δει 8 υπουργούς ενώ δεν αποκλείεται να δει και τον πρωθυπουργό. Όμως ήδη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και συντάσσει την έκθεση προόδου.

Η τρόικα θα επιστρέψει με το τελικό κείμενο για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στα τέλη Ιουλίου οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει αποφάσεις και σχεδιάζει άμεση υλοποίηση ώστε στα τέλη του μηνός να έχει επιχειρήματα τα οποία θα προτάξει απέναντι στις όποιες νέες απαιτήσεις των δανειστών.