Για ένα κοινωνικό κράτος χωρίς πελατειακές σχέσεις έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι ένα νέο κράτος κοινωνικής προστασίας, το οποίο είναι αδιάφθορο, δεν δημιουργεί πελατειακές σχέσεις, δεν δίνει ελεημοσύνες και δεν είναι ένα κράτος επιδομάτων, όπως θέλουν να λένε κάποιοι, είναι ένα κράτος κοινωνικής προστασίας οριζόντιων παροχών», δήλωσε η, με αφορμή την πίστωση -σήμερα- της δεύτερης δόσης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά και την καταβολή του ΚΕΑ τις επόμενες μέρες» τόνισε η κ. Φωτίου.

«Στα οικογενειακά επιδόματα θα υπερβούν τους 800.000 φέτος αυτοί που τα παίρνουν και αντίστοιχα το 1 εκατ. που παίρνει τα αναπηρικά, το 1,3 εκατ. που από το 2019 θα παίρνει το επίδομα στέγασης. Αυτοί ούτε είναι οι φτωχοί, με την έννοια αυτών που δημιούργησε η κρίση, ή πέφτουν κάτω από το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Είναι στρώματα τα οποία έχουν προβλήματα, αλλά τα οποία χρειάζονται οριζόντιες παροχές κοινωνικής προστασίας», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού διευκρίνισε: «Έχουμε μία μεγάλη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι -περίπου 20%- και 533.000 οικογένειες θα πληρωθούν τώρα, ενώ έχουμε και μία μεγάλη αύξηση του ποσού των χρημάτων που δίνονται – 50% παραπάνω από ό,τι πέρυσι. Επίσης, έχουμε ένα ψηφιοποιημένο σύστημα στον ΟΠΕΚΑ, που διευκολύνει τη ζωή όλων και διασφαλίζει ότι δεν παρεμβαίνουν ανθρώπινα χέρια, δεν παρεμβαίνουν ανθρώπινες σχέσεις στη βάση πιθανών πελατειακών σχέσεων, διασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι αυτό γίνεται με έναν διαφανή, δίκαιο και αδιάσειστο τρόπο. Αυτά είναι τα τρία επιτεύγματά μας στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και σε όλα τα επιδόματα, αυτός είναι ο μεγάλος ρόλος του ΟΠΕΚΑ».

«Αυτά», παρατήρησε η κ. Φωτίου, «τα καταψήφισε όλα η ΝΔ και τον ΟΠΕΚΑ και τα κέντρα κοινότητας, διότι ακριβώς η ΝΔ θέλει το παλιό αλισβερίσι, να πουλάει προστασία στις ευάλωτες ομάδες και εμείς αυτό το καταργούμε και είμαστε υπερήφανοι που το καταργούμε».

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΑ, η κ. Φωτίου εξήγησε: «Έχουμε κάνει καθεστώς ότι στις 28 του μηνός πληρώνεται πάντα το ΚΕΑ, για να μην έχουν αγωνία 620.000 συμπολίτες μας. Πάνω από 63 εκατ. δίνουμε κάθε μήνα γι’ αυτό».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πολιτική του υπουργείου για τις κατασκηνώσεις, σημείωσε: «Ήδη ανοίξαμε φέτος πολύ περισσότερες θέσεις φέτος από πέρυσι -σε 15 δήμους από ό,τι σε 13 που ήταν πέρυσι- ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται συνεχώς και οι πολιτικές μας είναι όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου παραλάβαμε δυνατότητα για 70.000 voucher το 2015 και φέτος ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε τις 120.000 δωρεάν θέσεις».

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα του Eurogroup και τον τρόπο με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση υποδέχθηκε τη συμφωνία για το χρέος, η κ. Φωτίου ανέφερε: «Εκτός από τα τρία σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους επιβεβαιώθηκε και εγκρίθηκε το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, που δίνει τις προοπτικές της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να σχολιάζουμε πια τον λόγο του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο του καθορίζουν οι επικοινωνιολόγοι του από τη μια και από την άλλη η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, που τον κυβερνά στην πραγματικότητα, οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης.

Χάνουμε τον καιρό μας, γιατί βλέπετε ότι οι δηλώσεις του διαψεύδονται μέσα στον μήνα, πολλές φορές και μέσα στην εβδομάδα.

Ο μηχανισμός εποπτείας δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τον μηχανισμό εποπτείας που έχει όλη η Ευρώπη. Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καλύψουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, διότι όπως έχουμε αποδείξει πλέον η οικονομία στέκεται λίγο-λίγο στα πόδια της σταθερά και μπορεί και τους καλύπτει».