«Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, θα πρέπει να προσελκύσουμε και άλλα κεφάλαια, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε κατά τη διάρκεια του  15ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διεξάγεται στη Σύρο,ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Όπως είπε: «Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί η αποεπένδυση που συντελέστηκε τα χρόνια των μνημονίων, λειτούργησε τόσο αρνητικά στην παραγωγική βάση της χώρας, που τα καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητα.

Για να γίνει όμως αυτό οι όροι πρέπει να είναι καθαροί:

– Σεβασμός στους νόμους του κράτους

– Εφαρμογή όλων των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας

– Σεβασμός στα δικαιώματα και αποδοχές που παρέχουν αξιοπρεπή ζωή

Ταυτόχρονα θα φροντίσουμε για υγιή ανταγωνισμό, διαφάνεια στις συναλλαγές, μείωση της γραφειοκρατίας και άρση όποιων εμποδίων δημιουργούν δυσλειτουργίες, καθαρό και καίριο χτύπημα σε φαινόμενα διαφθοράς και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Τέλος το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντί να λειτουργεί ως υποστηρικτικός βραχίονας της πραγματικής οικονομίας – διατηρώντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του – αυτονομήθηκε και λειτούργησε ανταγωνιστικά προς την πραγματική οικονομία. Το χρήμα αντί να αντικρίζει αγαθά, γίνεται αγαθό και αντικρίζει τον εαυτό του. Έτσι προκύπτουν ευκολότερα κέρδη για τους ενδιαφερόμενους.

Αυτή η λειτουργία πρέπει επειγόντως να επαναρυθμιστεί, όμως αυτό αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Αλλά πάντοτε υπάρχουν, πιστεύω, τα περιθώρια στις εθνικές Κυβερνήσεις, ακόμα και των πιο αδύνατων κρατών, να παρέμβουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ενδέχεται μάλιστα, αυτή η παρέμβαση να είναι η διέξοδος για τις αδύναμες χώρες ώστε να ανακτήσουν την οικονομική και κατ’ επέκταση την εθνική τους κυριαρχία».