«Μερικά χρόνια πίσω, η παραμικρή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας γινόταν πρωτοσέλιδο και τώρα οι επιτυχίες αποτελούν καθημερινότητα», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη συνέντευξή του.

«Το κλίμα ασφάλειας αποτυπώνεται εξάλλου στα μεγάλα ρεύματα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας και τις ανέμελες βόλτες ξένων ηγετών στο κέντρο της Αθήνας», επισημαίνει επίσης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τόσκας, ενώ απαντά και στη μομφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα ασφάλειας, ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσπαθεί να κινδυνολογήσει, προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των συντηρητικών κύκλων, αλλά προσπαθεί να ψαρέψει ανάμεσα και στον απλό πολίτη, που πάντα θα ζητάει περισσότερη ασφάλεια και είναι λογικό αυτό».

Κατηγορεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να διογκώσει και τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραραβατικότητας».

Ερωτηθείς για το βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, διαβεβαιώνει ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια».

Όπως σημειώνει: «Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση σε αρκετούς τομείς που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών. Βλέπετε τις τεράστιες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας καθημερινά, μεγάλα κυκλώματα και συμμορίες εξουδετερώνονται -αναφέρομαι σε συμμορίες που έχουν σχέση με λαθρεμπόριο, με ναρκωτικά κ.ο.κ.-. Θα πρέπει να γυρίσουμε τη μνήμη μας μερικά χρόνια πίσω όταν η παραμικρή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας γινόταν πρωτοσέλιδο και τώρα οι επιτυχίες αποτελούν καθημερινότητα. Αυτό έχει σχέση με την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δουλεύει για το καλό του Έλληνα πολίτη. Οι προτεραιότητες που θέσαμε για το κοινό έγκλημα και το οργανωμένο έγκλημα έχουν αποδώσει καρπούς».

Ο κ. Τόσκας αναφέρει ότι: «Η μεγάλη αστάθεια που υπάρχει παγκοσμίως, η μεγάλη αστάθεια στη γειτονιά μας, η μεγάλη αστάθεια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τροφοδοτούν το αίτημα για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Να υπενθυμίσω τι έγινε σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης; Εμείς μπροστά σε όλα αυτά τα γεγονότα είμαστε πολύ καλύτερα και απόδειξη, τα μεγάλα ρεύματα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, οι ανέμελες βόλτες ηγετών στο κέντρο της Αθήνας -όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Μακρόν- είναι πράγματα που δεν γίνονται σε άλλες πρωτεύουσες. Άρα, θα πρέπει να συγκρίνουμε το τι γίνεται αλλού, να συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να λάβουμε υπόψη μας τις καινούριες μορφές της εγκληματικότητας που εύκολα περνούν τα σύνορα από χώρα σε χώρα και τα καινούρια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, για παράδειγμα αυτά που σχετίζονται με το μεταναστευτικό».

Σε ερώτηση για τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα ή τα επεισόδια στα Εξάρχεια υπογραμμίζει: «Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρόταση οικονομικού πλάνου, η ΝΔ προσπαθεί να σπείρει εργαλεία μίσους και καταστροφολογίας, επινοεί φανταστικές καταστάσεις όπως το λεγόμενο “κάψιμο της Αθήνας” το 2008, για το οποίο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Γελάει κάθε πικραμένος εδώ, όταν όλοι ξέρουν ότι αυτά τα περιστατικά ξεκίνησαν από την ανευθυνότητα δικών της καταστάσεων. Επίσης, φωνάζει ότι η Αστυνομία έχει δεμένα τα χέρια, όταν πρόκειται για ενέργειες ακροαριστερών, ενώ σχεδόν δεν λέει τίποτε για ενέργειες ακροδεξιών.

Θεωρεί φυσικό φαινόμενο την αντιμετώπιση εργαζομένων τη δική της εποχή και δεν λέει τίποτε για την ανυπαρξία σχεδόν, καταστολής σήμερα (στις εργασιακές κινητοποιήσεις). Η ΝΔ επιχειρεί να θολώσει τα νερά ελλείψει προτάσεων. Δημιουργεί υστερία και αποπροσανατολισμό και προσπαθεί κάθε αντιμετώπιση με μικρή χρήση βίας να την διογκώσει, όπως προσπαθεί να διογκώσει και τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραραβατικότητας, τα οποία δυστυχώς υπάρχουν σε ένα βαθμό.

Για την περίπτωση των βίαιων ενεργειών κάποιων αναρχικών ομάδων ή κάποιων μπαχαλάκηδων, προσπαθεί να συσκοτίσει τα πράγματα με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι ομάδες έχουν σχέση με την Αριστερά, ενώ είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τις αριστερές απόψεις από τη μια, και τις εκδηλώσεις της ακροαριστεράς από την άλλη, υπάρχει άβυσσος. Και μόνο τις συντηρητικές αντιλήψεις έχουν ευνοήσει ιστορικά οι ενέργειες αυτών των ανθρώπων. Εξάλλου, οι θεωρίες ότι κάποιοι με ατομικές ενέργειες μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας ή τα παγκόσμια προβλήματα έχουν αποτύχει ιστορικά. Και για να θυμηθώ τα λόγια ενός ιστορικού προσώπου, οι θεωρίες αυτές είναι η άλλη όψη των συντηρητικών απόψεων και του ατομικισμού.

Να θυμίσω τις τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα, μετά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, και να ρωτήσω: Ποιον εξυπηρέτησαν αυτές οι ενέργειες; Όπως και σε πολλές άλλες ενέργειες, αν θέσουμε το ερώτημα ποιον εξυπηρέτησαν, θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Επιμένω ότι οι ιδεολογικές απόψεις του Ρουβίκωνα και των αναρχικών που έχουν παρόμοιες απόψεις με αυτόν, είναι νηπιακής μορφής. Πάλι θα επικαλεστώ τα λόγια μεγάλου ιστορικού προσώπου, μένουν μόνο στις καταγγελίες χωρίς προτάσεις και οι ενέργειές τους συντηρητικοποιούν ακόμη περισσότερο τον απλό πολίτη».