Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί τη μόνη λύση για τη χώρα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην Αριστερά «αλλά και σε όσους ασκούν κριτική βασιζόμενοι σε υπερφίαλες προσδοκίες ή επικαλούμενοι τους όρους της, όπως ο ΛΑΟΣ».

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Ας έρθει να πει κάποιος μια εναλλακτική πρόταση» είπε και καταφερόμενος εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς τόνισε ότι σκόπιμα και συστηματικά αποφεύγουν να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, ενώ η υιοθέτηση της πρότασής της θα οδηγούσε τη χώρα σε περιπέτεια και τελικά σε νέες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

«Η σύμβαση δεν έχει δυσμενέστερους όρους από καμία άλλη σύμβαση δανεισμού του υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικριτικές φωνές διερωτώμενος για το τι ακριβώς πρεσβεύουν. «Ήταν δυνατό να επιτύχουμε σύμβαση που να έχει ακόμη χαμηλότερο ή μηδενικό επιτόκιο; Ή που να μην μπορεί να κάνει εκτέλεση ο δανειστής εις βάρος του δημοσίου και να ήταν κάτω από το ελληνικό δίκαιο ή που να μην μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια;» αναρωτήθηκε ο αν. υπουργός Οικονομικών για να επισημάνει ότι καμία σύμβαση δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη της και τον δανειστή.

Ακόμη ο κ. Σαχινίδης απέρριψε με κατηγορηματικότητα την άποψη ότι η Ελλάδα επιτρέπεται να δανείζεται αλλά να μην πληρώνει τα δανεικά και επίσης χωρίς να υφίσταται κυρώσεις. «Η νοοτροπία ότι η Ελλάδα πληρώνει μόνο άμα θέλει είναι που μας οδήγησε στο υπέρογκο χρέος την ύφεση και την ανυποληψία. Πολεμώ αυτή την νοοτροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε τέλος ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν θριαμβολόγησε για την επιτυχή ανταλλαγή που οδήγησε στη μείωση του δημοσίου χρέους και πρόσθεσε πως εκ των πραγμάτων είναι μια εξέλιξη που βοηθάει τη χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της ενώ για πρώτη φορά διαμορφώνονται θετικές προσδοκίες.