Σε συνεχή διαπραγμάτευση με τρόικα, ΔΝΤ και Διεθνή Ένωση Τραπεζών βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και αυτός είναι ο λόγος για

τον οποίο δεν εμφανίστηκε στην  Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η συνάντηση Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε προγραμματιστεί για αύριο μετατίθεται για την επομένη της συνόδου κορυφής. Αιτία το κείμενο της τρόικα με μέτρα που βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό καθώς τα επιτελεία των κομμάτων δεν είναι καθόλου σίγουρα ότι μπορούν να ελέγξουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Με την εξαίρεση του PSI στο οποίο όντως έχει σημειωθεί πρόοδος η υπόλοιπη διαπραγμάτευση δεν είναι σε καλό σημείο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μαξίμου έχει ενημερώσει τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ότι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Μαξίμου δεν έχει πλέον νόημα πριν – όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί για αύριο – αλλά μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που ξεκινά τη Δευτέρα.

Η κρισιμότητα των στιγμών φαίνεται και από το ότι οι υπουργοί που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη έχουν ενημερωθεί ώστε να είναι stand by μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια έκτακτη σύσκεψη, εφόσον νέα δεδομένα προκύψουν από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις.

Στο Μαξίμου όπως και στα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί συναγερμός. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς η τρόικα ζητά συμφωνία ως τις 13 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έχοντας μπει σε φάση σύγκρουσης στο εσωτερικό δείχνει να αδυνατεί να παίξει το ρόλο του βασικού πυλώνα της κυβέρνησης, η ΝΔ συνεχίζει την τακτική του «στηρίζω από απόσταση» και ο ΛΑΟΣ μία λέει ότι φεύγει και μία ότι μένει.

Η εικόνα αδιεξόδου όμως δημιουργείται κυρίως από την πλευρά των δανειστών της χώρας οι οποίοι φέρονται να επιμένουν και να πιέζουν για μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση κατώτατου και 13ου και 14ου μισθού. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται σχεδόν ως εμμονή από ΔΝΤ και τρόικα – σύμφωνα με φράση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης – και η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ σημαντική για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Παπαδήμος και τα τρία κόμματα βρίσκονται σε κοινή γραμμή και αντιπαραβάλλουν τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που αποδέχεται «πάγωμα» των μισθών για τρία χρόνια και μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Τυπικά το βάρος σηκώνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης που διαπραγματεύεται με τα στελέχη της τρόικας, το θέμα όμως βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του ιδίου του κ. Παπαδήμου με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να προσπαθεί να πάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με δύο σχέδια συμφωνίας: Ένα για το PSI και ένα για τη δανειακή σύμβαση, σε αυτή τη φάση όμως αυτός ο στόχος δεν είναι ορατός. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχεινα κάνει και με τον εκβιασμό της τρόικας να συνδέει απολύτως την υπογραφή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησης σε PSI, δανειακή σύμβαση και μέτρα 2012-2014 με τη συνέχιση ή τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Και ενώ υπάρχει αισιοδοξία στο Μαξίμου