Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τις «ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία» κατέθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει πως «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι ο δρόμος της αυθαιρεσίας και των επιθέσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα τον φέρει σε αδιέξοδο», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κουμουτσάκο, «ο ολισθηρός αυτός δρόμος θα τον καταστήσει τελικά υπόλογο απέναντι στον ίδιο τον αλβανικό λαό, γιατί -με μισαλλόδοξες ενέργειες- υποσκάπτει το ευρωπαϊκό του μέλλον». Στην ερώτησή του προς τον κ. Κοτζιά ο τομεάρχης της ΝΔ τονίζει πως «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι αλβανικές Αρχές προωθούν νέο πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή της Χειμάρρας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκοπίμως από τα Τίρανα ως εργαλείο για στοχευμένες μαζικές απαλλοτριώσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας, που ανήκουν σε μέλη τής εκεί εθνικής ελληνικής μειονότητας» επισημαίνοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητά της και θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εκρίζωσή της από τις ιστορικές εστίες της».

Σε αυτή τη λογική ο κ. Κουμουτσάκος ζητά να ενημερωθεί για το ποια είναι ακριβώς και πώς αξιολογείται η κατάσταση στην περιοχή, για το αν εκτιμάται ότι το εν λόγω πολεοδομικό σχέδιο, καθώς και ο συναφής νέος αλβανικός νόμος «Περί ανάπτυξης τουρισμού», θα αποτελέσουν μέσον για να επιτευχθεί καίριο πλήγμα στην εθνική ελληνική μειονότητα καθώς και για τις ενέργειες που έχει αναλάβει και ποιες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών προς την αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου σε πρώτο στάδιο να αποτραπεί η παραβίαση και σε δεύτερο να υπάρξει προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος ρωτά αν το θέμα έχει τεθεί ή πρόκειται να τεθεί από ελληνικής πλευράς προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, δεδομένου ότι τυχόν παραβίαση περιουσιακών και μειονοτικών δικαιωμάτων παραβιάζει ευθέως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι αναπληρωτές τομεάρχες Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης και Σίμος Κεδίκογλου.