Επεξήγηση για τη στάση της Ένωσης Κεντρώων στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έδωσε το κόμμα, με ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «το “παρών” στο νομοσχέδιο για την Παιδεία έχει την έννοια ότι διαφωνούμε με την εισαγωγή στη Βουλή νομοσχεδίων πασπαρτού, δηλαδή, σχεδίων νόμου όπου υπούλως συνοδεύονται από τροπολογίες που δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα και την έννοια του κάθε νομοσχεδίου».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «αυτού του είδους οι στρεψοδικίες και απόπειρες εκβίασης των βουλευτών πρέπει να σταματήσουν» και δηλώνει ότι αν αυτό δεν γίνει δεκτό το κόμμα «δεν θα ψηφίσει τίποτα στο μέλλον, ακόμη και αν κάτι κινείται προς θετική κατεύθυνση». Επίσης, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται το γεγονός ότι «ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το θέρος, έρχονται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο σωρεία νομοσχεδίων που αφορούν Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ψηφιακή Πολιτική».

Αυτές οι κινήσεις «δείχνουν την κυβέρνηση να μοιάζει σαν να την κυνηγάει κάποιος, ή σαν κάποιος εχθρός να έχει έναν μπαλτά πάνω από το κεφάλι μας να μας σκοτώσει όλους. Ποια είναι η αλήθεια; Παράνοια, ή έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ το γκαρσόνι της Μέρκελ;» προσθέτει η Ένωση Κεντρώων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.