«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή γιατί πρέπει να εννοούμε αυτά που λέμε. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά υπάρχει μία προϋπόθεση. Ότι η κυβέρνηση πρώτον θα τα πιστεύει, δεύτερον θα είναι ομοιογενής και τρίτον δεν θα σταματάει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου. Εάν αυτό δεν υπάρξει, δεν υπάρχει νέο παραγωγικό μοντέλο. Θα υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος θα φέρνει διάφορες αντιρρήσεις και θα σταματάει τις επενδύσεις».

Τα παραπάνω ανέφερε η βουλευτής και τομεάρχης οικονομίας και ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην 4η ετήσιας οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αναφερόμενη στον υφυπουργό οικονομίας και ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα είπε «ότι και οι δύο πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση. Το ερώτημα όμως είναι εάν είμαστε πλειοψηφία ή μειοψηφία. Υπάρχουν μερικές αλήθειες. Και οι αλήθειες είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις, συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, συμφωνούμε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μόχλευση πόρων, συμφωνούμε ότι οι κρατικοί πόροι δεν φτάνουν, άρα θέλουμε την ιδιωτική συμμετοχή, συμφωνούμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Σε όλα αυτά συμφωνούμε. Το ερώτημα είναι γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν όταν έγιναν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, σημειώνοντας ότι λαϊκιστές υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και υπογράμμισε ότι στη ΝΔ «οι μεταρρυθμιστές έχουν πάρει το πάνω χέρι σήμερα και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν όλες τις αλλαγές». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «ψήφισαν ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο ήταν αχρείαστο και κοινωνικά άδικο. Μέχρι και το επίδομα ένδειας έκοψαν. Για 20 εκατομμύρια μιλάμε τώρα, 146 εκατομμύρια είναι η αύξηση του κομματικού κράτους, των μετακλητών, 20 εκατομμύρια τα κοινωνικά επιδόματα. Κάτι δεν πάει καλά στη χώρα».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε να υπογραφεί η επένδυση στο Ελληνικό την οποία όπως είπε «ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης δεν την πιστεύει» και αναφέρθηκε στον κ. Σπίρτζη, «ο οποίος υπογράφει μετά πολλών βασάνων την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη συνέχεια δημιουργεί νέο κρατικό φορέα για τα τρένα».

«Αν υπήρχε μία κυβέρνηση η οποία σκεφτόταν κατά αυτόν τον τρόπο, όπως ο κ. Πιτσίορλας εμείς δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, όπως τείναμε και χείρα φιλίας το καλοκαίρι του ’15, όταν η Ελλάδα ήταν για τρεις ημέρες εκτός Ευρώπης» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στους Έλληνες επιχειρηματίες υπογράμμισε ότι «ναι, η Ελλάδα μπορεί και όποιος υποτιμήσει τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο κάνει μεγάλο λάθος. Οι Έλληνες επιχειρηματίες αποδείξανε ότι μπορούν να κρατηθούν όρθιοι σε δύσκολες στιγμές» και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τη μείωση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτητα στις δανειοδοτήσεις, και την αλλαγή του προγράμματος επιδοτήσεων. Από την άλλη μεριά και εσείς ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να κάνετε το καθήκον σας. Δηλαδή μειωμένη φορολογία ναι, αλλά θα πληρώνετε. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ταγκό θα το χορέψουμε και οι δύο μαζί. Και εμείς που θα κάνουμε τη δουλειά μας αλλά και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο επιχειρηματία θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια».

«Η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σημαίνει αποτυχία της χώρας. Η χώρα έχει μέλλον και όποιος την εμπιστευθεί θα βγει κερδισμένος αύριο» κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.