Να επαναφέρει την κυβέρνηση στην πραγματικότητα από το βέρτιγκο της επίσκεψης Ομπάμα επιχειρεί η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Κουμουτσάκο να σημειώνει πως η κυβέρνηση «πέρασε κάτω από τον πήχη, τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και σε αυτό της εικόνας».

Στο Μοσχάτο δεν μειώνουν καθόλου τη σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα και των ισχυρών μηνυμάτων που αυτός εξέπεμψε προς όλη την υφήλιο μέσα από την ιστορική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ωστόσο, πέραν των δεδομένων και ισχυρών αντιδράσεων που ήδη διατυπώθηκαν από το απόγευμα κιόλας της Τετάρτης από το Βερολίνο στα περί τερματισμού της λιτότητας και απομείωσης του χρέους, στη Νέα Δημοκρατία δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αφήσουν το Μαξίμου να αναγάγει τα μηνύματα Ομπάμα σε επικοινωνιακή φιέστα προς τέρψιν των απογοητευμένων ψηφοφόρων της.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στο τετ α τετ που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, πέραν της μεταρρυθμιστικής πρόσήλωσης της ΝΔ που υπογράμμισε, τόνισε πως το «χρέος και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να ρυθμιστούν το ταχύτερο δυνατόν». Εκεί εξάλλου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εξόδου απο την κρίση με τη Συμφωνία Αλήθειας, υπενθύμιζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, στην Πειραιώς σημειώνουν πως τόσο το χρέος όσο και όλα τα άλλα ζητήματα που είναι ανοιχτά για τη χώρα θα επιλυθούν όχι από σωτήρες που περιμένει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αλλά «ως επιβράβευση των δικών μας συνειδητών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών». «Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η στήριξη των φίλων μας, όπως είναι ο Πρόεδρος Obama, αλλά από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα και στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για αυτό το λόγο και στη ΝΔ επαναφέρουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών, προκειμένου όπως τονίζουν, να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και μεγαλώνει ο λογαριασμός για τη χώρα και τους ίδιους τους πολίτες από τους χειρισμούς των Τσίπρα – Καμμένου.

Παράλληλα, από τη ΝΔ θα συνεχίσουν να πιέζουν για το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμώντας πως για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση ανασύρει εκ νέου το χαρτί της «σκληρής διαπραγμάτευσης».