«Η ασυνέπεια αλλά και η προσπάθεια να σταματήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από χώρες μέλη της Ε.Ε. περιόρισε σε 5.000 τον αριθμό τους τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, όταν η συμφωνία προέβλεπε να φτάσουν τις 30.000», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τον αποχαιρετισμό 111 προσφύγων που μεταφέρονται στη Φινλανδία.

Πρόκειται για 16 οικογένειες (59 άτομα συνολικά) και 52 άτομα μεμονωμένα (ανάμεσά τους και 32 παιδιά χωρίς τους γονείς τους, 15 εξ αυτών χωρίς ούτε ένα συγγενή).

mouzalas3 mouzalas4

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι: «στον ένα χρόνο εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. 5.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός απέχει δραματικά από τις 30.000 μετεγκαταστάσεις που είχε υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Ελλάδα καθώς η διαδικασία δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε».

«Έτσι, η χαρά συνοδεύεται από θυμό για την ασυνέπεια μερικών κρατών μελών και την προσπάθεια άλλων να σταματήσουν οι μετεγκαταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

mouzalas5 mouzalas6

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, η μετεγκατάσταση των 5.000 προσφύγων σημαίνει έξι λιγότερες δομές φιλοξενίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Στις ελληνικές δομές υπάρχουν έτοιμοι για μετεγκατάσταση ακόμη 7.500 πρόσφυγες, προσέθεσε».