Σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Γιάννη Βαρουφάκη, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, άσκησε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Το πάλεψα όσο μπορούσα αλλά μη μου τα λέτε αυτά όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας πήγαινε στο εξωτερικό και μιλούσε εναντίον της χώρας. Τους έπεισε πως με τον άνθρωπο αυτό δεν υπάρχει γυρισμός. Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν έκτακτη ρευστότητα υπό δύο προϋποθέσεις. Όταν οι τράπεζες είναι βιώσιμες και όταν υπάρχει επαρκείς εξασφάλιση. Όταν γινόντουσαν όλα αυτά η εξασφάλιση είναι κοντά στο μηδέν. Πως θα δώσει ρευστότητα μετά; Όταν εσύ ο ίδιος δεν προσέχεις τι κάνεις στη χώρα σου γιατί να προσέξουν αυτοί» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Πήγε ο κ. Βαρουφάκης και τους είπε ότι είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας. Το καταλάβατε αυτό; Μη με προκαλείτε! Τι θα κάνει ο διοικητής της ΕΚΤ μετά; Του είπα εγώ τότε μην τον ακούς. Μου είπε “δεν μπορώ να μην τον ακούω είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σου”».

Σε εκείνο το σημείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αν «είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα».

Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε πως: «Μπήκε μέσα και είπε ότι “είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας”. Για όνομα του Θεού. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Χριστόφορος Παπαδόπουλος: «Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας».

Γ. Στουρνάρας: «Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…»

Χριστ. Παπαδόπουλος: «Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;»

Γ. Στουρνάρας «Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…»

Χριστ. Παπαδόπουλος: «Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…»

Γ. Στουρνάρας: «Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…»

Σωκράτης Φάμελος, πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής:

«Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ, τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικά κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…»

Γ. Στουρνάρας: «…Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά- σιγά γυρίζουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

«Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.