Tην αισιοδοξία του για επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων στη χώρα μας το 2012 εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό του Σκάϊ ο υπουργός είπε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχουμε πολύ περισσότερες επενδύσεις από αυτές που ήδη άρχισαν και γίνονται, και δεύτερον, θα έχουμε πολύ καλύτερη ρευστότητα. Μάλιστα, πολύ σύντομα θα μπορώ ν’ ανακοινώσω κάποια πράγματα σχετικά με αυτό, τα κοινοτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ δηλαδή, θα έχει πλήρως απογειωθεί με πολύ μεγάλες απορροφήσεις. Αλλά δε μπορώ να πω αυτή τη στιγμή σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η ανάπτυξη».

Την ανάγκη για μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να επανέλθει σε ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης, χωρίς δανεικά, τόνισε ο υπουργός.

«Εάν έχουμε εθνική κοινωνική συμφωνία, σε 2,5 χρόνια από τώρα μπορούμε να επανέλθουμε, να ξαναφέρουμε πίσω τα λεφτά που μας λείπουν -περίπου 28-30 δισ. ευρώ- και να είμαστε υγιέστατοι πλέον, χωρίς δάνεια», δήλωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι τόσο η απαραίτητη μείωση του κράτους, όσο και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τουλάχιστον 50%, στην παραγωγή. Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των πολιτών, αν «αλλάξουμε την οικονομία και την κάνουμε παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική».

Αναφέρθηκε, δε, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί σχηματισμοί, όπως στην Ολλανδία, να ψηφίσουν στα κοινοβούλιά τους τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σ’ ένα καθεστώς αστάθειας αλλά και σ’ ένα καθεστώς ύφεσης στην Ευρώπη.

Διότι, δυστυχώς, τελείωσαν οι ημέρες της ευημερίας και τώρα πρέπει να διανεμηθεί η ύφεση και τα βάρη και τα δάνεια, γιατί μέχρι τώρα διανεμόταν και στην Ευρώπη ευημερία. Όλο αυτό λοιπόν δημιουργεί μια τεράστια πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη αστάθεια κι ένα έλλειμμα αποφασιστικότητας σε σχέση με την προστασία του νομίσματος».