«Δεν υπάρχει απουσία της οργανωμένης Πολιτείας, ίσα-ίσα που υπάρχει έντονη παρουσία σε όλα τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Αθήνα 9,84”, και συμπλήρωσε: «Στην Ειδομένη, είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο, εκτός από το κέντρο που έχουν η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ΜΚΟ. Το λέω αυτό, διότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πάνω στην ελπίδα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν τα σύνορα, εάν εμείς χτίζαμε ένα οργανωμένο camp σε αυτό το χώρο, στην ουσία θα τονώναμε αυτή την ελπίδα, ενώ εμείς θέλουμε να τους μεταφέρουμε σε κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν πιο πίσω… Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή ήταν σωστή».

Επισήμανε δε πως «τις τελευταίες 15 ημέρες έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να πείσουμε τους πρόσφυγες να έρθουν σε κέντρα φιλοξενίας» και προσέθεσε:

«Υπάρχουν τριών ειδών συμφέροντα με τα οποία είμαστε σε διαρκή σύγκρουση και η ελληνική Πολιτεία παίρνει μέτρα. Πρώτον, είναι το συμφέρον των διακινητών: αυτοί οι άνθρωποι με διάφορους τρόπους θέλουν να κρατούν ζωντανή μια απέλπιδα ελπίδα. Δεύτερον, υπάρχουν τα ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα ορισμένων ομάδων, οι οποίες, επειδή έχουν στην ιδεολογία τους την πολιτική ανοιχτών συνόρων, νομίζουν ότι με πολιτικές πράξεις τέτοιου χαρακτήρα, ενώ από την άλλη πλευρά η FYROM έχει κλείσει τα σύνορά της, μπορούν να την επιτύχουν… Τρίτον, είναι μια δυναμική που αναπτύσσεται στη βάση της απελπισίας, ότι κάποια στιγμή τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από ένα χρόνο…».

Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε πως έγιναν προσπάθειες που δεν ήταν επιτυχείς με τους πρόσφυγες, λέγοντας «… Στην προσπάθεια μας να τους πείσουμε να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε ένα χώρο φιλοξενίας, που τους παρέχουμε σίτιση, διαμονή, ζεστό νερό και υγειονομική περίθαλψη…, αναβαθμίζουμε κι αυτή την παρουσία μας στις αμέσως επόμενες ώρες… Προσπαθούμε να ελέγξουμε με τον πληρέστερο τρόπο την παρουσία μη πιστοποιημένων ΜΚΟ και εθελοντών στην Ειδομένη. Μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καούν και τα χλωρά… Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις ΜΚΟ και ακόμα και σε δυσκολίες βρίσκουμε λύσεις. Δεν λέω ότι κάναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχουν προβλήματα».

Ανέφερε ακόμη πως το χρονοδιάγραμμα εκκένωσης της Ειδομένης το έβαλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν από λίγες ημέρες, σημειώνοντας πως έχει περάσει ήδη μια εβδομάδα, έχουν φύγει περίπου 1.500 άνθρωποι. «Δεν επαρκεί αυτός ο αριθμός αυτός βέβαια. Θα υπάρξει μεγαλύτερο κλιμάκιο που θα ανέβει στην Ειδομένη από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με διερμηνείς και άλλες ειδικότητες, ώστε να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να αποχωρήσουν…, παράλληλα με την κινητοποίηση που έχουμε κάνει με το υπουργείο Μεταφορών, ώστε να υπάρχουν πάντα λεωφορεία εκεί…», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως «αυτή την εβδομάδα θα προστεθούν περίπου 10.000 θέσεις φιλοξενίας και ορισμένες από αυτές είναι ήδη έτοιμες, τις έχουμε γεμίσει» και προσέθεσε: «Σε αυτό το επίπεδο ζητώ την συνεργασία της αυτοδιοίκησης από τη μια πλευρά, αλλά και των άλλων θεσμών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τα άλλα υπουργεία. Το υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε μια έκτακτη ενίσχυση, μικρή βέβαια, αλλά αυτή είναι η δυνατότητα μας σε αυτή τη φάση προς τους δήμους που φιλοξενούν τέτοιου είδους κέντρα. Η υπουργός, η κ. Αντωνοπούλου έχει βγάλει ήδη ένα πρόγραμμα με οκτάμηνα για 5.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με το προσφυγικό και η κ. Φωτίου έχει αναλάβει τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών. Κάνουμε συνδυασμένες κινήσεις… Όταν είσαι σε μια θέση ευθύνης, δεν κάνεις τη δουλειά που αντικειμενικά κάνει ο ρεπόρτερ, δηλαδή να περιγράψει την κατάσταση και να δείξει κάποιες εικόνες. Πρέπει να μετράς και τις συνέπειες των αποφάσεων και των πράξεων σου».