«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος Δουβλίνου» δήλωσε στο Πρακτορείο fm ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

«Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσφυγικό πρόβλημα μόνη της, πολύ δύσκολο και να εφαρμόσει τις ισχύουσες ευρωπαϊκές διατάξεις, κανονισμούς και οδηγίες, διότι, αν αυτά εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στη μετατροπή της χώρας σε μια αποθήκη ψυχών», είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Όπως διευκρίνισε, «αν κληθούμε να εφαρμόσουμε το ισχύον καθεστώς, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί θα μας μείνουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είναι μετανάστες, όχι πολιτικοί πρόσφυγες, και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους στείλουμε πουθενά αλλού, θα πρέπει να τους κρατάμε εδώ, είναι τεράστιος παραλογισμός η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους κρατήσει εδώ».

«Αν θέλουμε να είμαστε ένα σύνολο και να υπάρχει μία στοιχειώδης αλληλεγγύη είναι φανερό ότι αυτοί οι κανόνες, αυτές οι διατάξεις δεν είναι βιώσιμα”, επισήμανε ο ευρωβουλευτής, διευκρινίζοντας ότι το «να επιρριφθεί όλο το βάρος σε ένα κράτος- μέλος, το οποίο έτσι κι αλλιώς τρεκλίζει στον ευρωπαϊκό του βηματισμό, για οικονομικούς λόγους, το να επιρριφθεί όλο το βάρος, επειδή είναι συνοριακό κράτος, είναι παράλογο εντελώς».

Ο κ. Χρυσόγονος εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα», ώστε οι μετανάστες που μπαίνουν στο έδαφος της Ένωσης «να κατανέμονται με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων μεταξύ των κρατών- μελών, ώστε ο καθένας να παίρνει τόσους, όσοι αναλογούν στον πληθυσμό του, στην οικονομική του δυναμική, την κατάσταση της οικονομίας του τι ανεργία υπάρχει».

Σημείωσε, ακόμη, πως ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρει και «η Τουρκία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής, αλλά δεν τις εφαρμόζει και μάλιστα ατύπως έχει θέσει ως προϋπόθεση της εφαρμογής τους να της δώσουν επιπλέον ελεύθερη κίνηση των δικών της πολιτών σε όλο τον χώρο της Ένωσης».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στις χώρες τις ΕΕ ο κ. Χρυσόγονος εκτίμησε ότι «έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα ξενοφοβικό, ρατσιστικό ρεύμα, που ενισχύει την άκρα δεξιά και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τις κυβερνήσεις στο να δείξουν μία μεγαλύτερη ‘μεγαλοψυχία’, καθώς υπάρχει τεράστιο πολιτικό κόστος».