«Η καταρράκωση των θεσμών, όπως εκδηλώνεται με αφορμή την υπόθεση Πανούση, αποτελεί πρόβλημα μεγαλύτερο από το οικονομικό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, συμπληρώνοντας ότι ο διασυρμός του κοινοβουλευτισμού και η υποβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας ζωής είναι διαρκείς και φθάνουν πλέον σε ένα ακραίο όριο.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης πέφτει διαρκώς, φαινόμενα βίας και ανομίας πολλαπλασιάζονται, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα και την ευθυκρισία της Δικαιοσύνης, για την δημοκρατικότητα και την επιχειρησιακή επάρκεια της αστυνομίας, για την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Η θεσμική υποβάθμιση -που επιδεινώνεται ραγδαία- συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο από το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την ύφεση. Οι καταγγελίες πρώην υπουργού της κυβέρνησης για σχέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες, οι μηνύσεις που ακολούθησαν, η αντικατάσταση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων με αδιαφανή κριτήρια, οι απαντήσεις που δεν δίνονται και οι εξηγήσεις που δεν πείθουν δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα», αναφέρει ακόμη.

Η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού θεωρεί πως «η συνέχιση αυτής της κατάστασης αφήνει ανοιχτούς επικίνδυνους για τη δημοκρατία δρόμους και καλεί όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να θέσουν το σεβασμό και την υπεράσπιση της λειτουργίας των θεσμών σε απόλυτη προτεραιότητα».