Καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της  Ελλάδας ή ζητημάτων που άπτονται της εθνικής δικαιοδοσίας δεν είναι ανεκτή, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, σχετικά με το επεισόδιο με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Explora, που παρεμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την προσέγγιση με την Τουρκία, για αναβάθμιση των σχέσεων μας, και παρατήρησε πως υπάρχει πρόοδος, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν τον τελευταίο καιρό πυκνές παραβιάσεις, αλλά και περιπλανήσεις σκαφών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, που σαφέστατα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.

Για κάθε τέτοιο περιστατικό, πέραν της αντιμετώπισης από τα ελληνικά πολεμικά ή σκάφη του Λιμενικού με προειδοποιητικά σήματα ακολουθεί διπλωματικό διάβημα προς την τουρκική πλευρά, κάτι που έχει γίνει και δημοσίως, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι ίδια αντιμετώπιση ακολουθείται και για τις περιπτώσεις ερευνών σε περιοχές ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ίδια αντιμετώπιση υπήρξε, είπε ο πρωθυπουργός με την περίπτωση του Ιταλικού εμπορικού πλοίου Explora, το οποίο πήρε άδεια από τις ελληνικές αρχές για έρευνες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών από το Μπάρι στο Τελ Αβίβ σε περιοχή ελληνικής ΑΟΖ, άρα και υφαλοκρηπίδας.

Το Explora παρενοχλήθηκε από τουρκικό σκάφος και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Όμως κατά την επιστροφή του αποδείχθηκε ότι, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ζήτησε άδεια από την Τουρκία, η οποία δεν είχε δικαιοδοσία, γεγονός που οδήγησε την ελληνική πλευρά σε ανάκληση της άδειας εργασιών του ιταλικού πλοίου, ύστερα από διάβημα στις ιταλικές αρχές.

«Η Ελλάδα επιδιώκει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη μη αναπαραγωγή έντασης, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θίγεται η εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν δεν ευοδωθούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, θα δοθεί λύση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ελλάδα προς κάθε αποδέκτη, ότι με καθαρές και σαφείς θέσεις προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε οξύμωρο και αντιφατικό να λέει ο πρωθυπουργός από τη μία ότι υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία κι από την άλλη να αυξάνονται οι παραβιάσεις κα παραβάσεις, άρα η Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις.

Για το επεισόδιο του Καστελλόριζου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο για παθητική αποδοχή από την ελληνική πλευρά de facto αναγνώρισης τουρκικής αποκλειστικής ζώνης σε δικά μας χωρικά ύδατα, όσο και της νησίδας Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, όπου παρενοχλήθηκαν ελληνικά αλιευτικά από τουρκικά πολεμικά.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε για την απαγόρευση που έχει επιβάλλει το Λιμενικό να αναρτηθεί η ελληνική σημαία στη νησίδα Ζουράφα, ενώ πρότεινε η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής να γίνει στο Καστελλόριζο.

«Επιτέλους, μην αμφισβητούμε εαυτούς», ήταν η άμεση απάντηση του πρωθυπουργού, τονίζοντας: «δεν είναι δυνατόν να τίθενται τέτοια ζητήματα στην Ελληνική Βουλή, για τη Ζουράφα, ή το Καστελλόριζο, δίνοντας επιχειρήματα στους αντιπάλους μας Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».