Πυρετώδεις είναι οι ρυθμοί προετοιμασίας στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της ΔΕΘ, εκεί δηλαδή όπου ο πρωθυπουργός θα χαράξει τον οδικό χάρτη της οικονομικής πολιτικής για το 2026, που άλλωστε αποτελεί προεκλογική χρονιά.
Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνουν σε μια χρονική στιγμή όπου παράλληλα τρέχουν οι 25 μεταρρυθμίσεις με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2025.
«Πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι την άνοιξη του 2027 που, κατά τον πρωθυπουργό, θα οδηγηθούμε ίσως στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων», τόνιζε στο Newsbeast στενός του συνεργάτης.
Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι ο εξής: ναι μεν δείχνουν ότι την κυβερνώσα παράταξη χωρίζει μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα, αλλά παραμένει μακριά από την αυτοδυναμία. Και η φθορά μπορεί να θεωρείται φυσιολογική, καθώς η κυβέρνηση διανύει τον δεύτερο χρόνο της, ωστόσο, σε ένα πολιτικό περιβάλλον που η συναίνεση είναι άγνωστη λέξη, η αυτοδυναμία αποτελεί μονόδρομο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρξε ποτέ υπέρμαχος της άκρατης παροχολογίας, αλλά αντιθέτως σθεναρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής σταθερότητας, και η οικονομία θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην εκλογική μάχη.
Άλλωστε ο ίδιος έχει πει –χωρίς να ανοίξει με λεπτομέρειες τα χαρτιά του– ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ και για τα νέα μέτρα ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης, ενώ έδωσε έμφαση και στη μάχη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με τα νέα ψηφιακά εργαλεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, προκειμένου το ποσό αυτό να επιστραφεί στην κοινωνία μέσω του Προϋπολογισμού του 2026, είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ.
Το στοίχημα, λοιπόν, για την αναστροφή του κλίματος και την ανάκτηση όλο και περισσότερο της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι:
- φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ειδικά στους μισθωτούς,
- στήριξη με μέτρα της μέσης ελληνικής οικογένειας με πιθανή αύξηση του αφορολόγητου,
- λύση στο πρόβλημα της στέγης.
Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι να αναδείξει τη διαφορά που τον χωρίζει από τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσα από την προβολή στους πολίτες όχι μόνο του κυβερνητικού έργου, αλλά και του σχεδίου του για την Ελλάδα του 2030, το οποίο θα πρέπει να εμπεριέχει και συστατικά προοπτικής για τη χώρα αλλά και για τους πολίτες και ειδικά τους νέους.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους από τους συνεργάτες του και τα μέλη της κυβέρνησής του να μην πέσουν στην παγίδα της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης και των χαρακτηρισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε μια μακρά περίοδο τοξικότητας, η οποία μόνο κακό θα προκαλέσει στην κυβέρνηση και στη χώρα. Αυτό, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα αναδειχτεί και τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή από την προδιαγεγραμμένη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.