Στην κορυφαία ταινία Έβδομη Σφραγίδα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που παραπέμπει στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο θεατής γυρίζει στον 14ο αιώνα. Ο ιππότης Αντώνιος Μπλοκ (Μαξ φον Σίντοφ) επιστρέφει από τις Σταυροφορίες, οπότε συναντά τον θάνατο που θέλει να τον πάρει μαζί του. Ο ιππότης, για να κερδίσει χρόνο, προτείνει στον θάνατο να παίξουν μια παρτίδα σκάκι. Εάν χάσει, θα τον ακολουθήσει. Εάν κερδίσει, θα φύγει ελεύθερος! Σε αυτή τη φάση, θα μπορούσαμε, μεταφορικά, να πούμε πως βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός της με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.
Παραλληλίζοντας το σημερινό σκηνικό μεταξύ κυβέρνησης και των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει με την ταινία, θα προέβαλε το επιχείρημα ότι στα τωρινά δεδομένα, η Έβδομη Σφραγίδα είναι ο έβδομος χρόνος που ήδη μπήκε, εδώ και λίγες μέρες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και εάν ο Μπέργκμαν εξέταζε με την ταινία του το θέμα της ύπαρξης του Θεού και της αλήθειας που οδηγεί σε έξοδο από το μαρτύριο της επόμενης μέρας, στην παρούσα χρονική περίοδο, η κυβέρνηση καίγεται κυριολεκτικά να οδηγηθεί σε έξοδο από τη διαχείριση διαφόρων σημαντκών υποθέσεων, όπως π.χ. ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Τέμπη, η καθημερινότητα (ακρίβεια, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική και κυρίως οι σχέσεις με την Τουρκία, υγεία, κλπ.), χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες.
Μια παρτίδα υψηλού ρίσκου

Η παρτίδα σκάκι που παίζεται είναι ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου και είναι κεντρικό ερώτημα κατά πόσο κερδισμένη θα εξέλθει η κυβέρνηση από τη συγκεκριμένη διαδικασία, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία πιέζεται από πολλές πλευρές, ενώ έχει και στα δεξιά της πίεση – την ώρα που τα σενάρια για δημιουργία κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά δίνουν και παίρνουν.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο σκάκι προτιμάει τα λευκά πιόνια γιατί έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα λευκά πιόνια ξεκινούν την παρτίδα που είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά πολλά εξαρτώνται και από τις κινήσεις που θα κάνει ευρύτερα και πώς θα κινηθούν οι αντίπαλοί του.
Ήδη, έχει στο νου του πως μπορεί σύντομα να βρει απέναντί του ως βασικό αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό είναι και οι συχνές επιθέσεις του, ενώ επιχειρεί να οριοθετήσει και τις σχέσεις του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στους οποίους και έριξε καρφιά στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Η ζόρικη έβδομη χρονιά
Ξέρει ο πρωθυπουργός ότι η επόμενη περίοδος είναι γεμάτη παγίδες και ο έβδομος χρόνος που μπήκε η κυβέρνηση προμηνύεται ζόρικος. Βέβαια, ο ίδιος έχει δώσει εντολές για «να πατήσουν γκάζι» οι υπουργοί του και να προχωρήσουν στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες «θα ολοκληρωθούν σε μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός» – κατά την πρόσφατη αναφορά του.
Επί της ουσίας, με όσα λέει και το γεγονός πως βάζει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει πώς θα κινηθεί. Θεωρεί πως ο βασικός του αντίπαλος θα είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με νέο κόμμα και θέλει να χτίσει από τώρα το δίπολο αλλά και το δίλημμα: συνέχιση πολιτικών, που αφήνουν αποτύπωμα στη χώρα και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών ή επιστροφή στην περίοδο 2015 – 2019.
Ο ρόλος της ΔΕΘ

Κομβικό σημείο σε αυτή τη στρατηγική Μητσοτάκη είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στόχος είναι να ανακοινωθούν μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος της μεσαίας τάξης, ειδικά στους μισθωτούς και να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος χωρίς περιστολή των δαπανών και αύξηση των φόρων, αλλά αντίθετα περαιτέρω μείωσή τους.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, υπάρχουν πληροφορίες από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ότι το καλάθι θα είναι γεμάτο και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, με στόχευση να ενισχυθούν κοινωνικές ομάδες που τα χρόνια των μνημονίων και μετά «πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης». Ο σταθμός αυτός της ΔΕΘ κρίνεται σημαντικός γιατί από εκεί μπορεί να ξεκινήσει, όπως ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντεπίθεση της κυβέρνησης για να αλλάξει το κλίμα και θέλουν παράλληλα να μην έχουν άλλα ανοιχτά μέτωπα, όπως π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη, κ.λπ.
Στην παρτίδα σκάκι που παίζει σήμερα ο πρωθυπουργός, εάν κερδίσει, δηλαδή καταφέρει και περάσει τον κάβο των προβλημάτων, με τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις, τότε θα κινηθεί πιο ελεύθερα με στόχο τη δημοσκοπική ανάκαμψη και μετέπειτα την εκλογική νίκη. Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Η αυτοδυναμία, έτσι κι αλλιώς, φαντάζει μακρινή και αυτό το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν δεν τα καταφέρει, η εικόνα περιπλέκεται.