Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή που αυστηροποιεί το πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστών αλλά και τις κινήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρείται η διαχείριση ακόμα μιας κρίσης.
Παράλληλα γίνονται οι κινήσεις για την αποσυμφόρηση της Κρήτης από τον μεγάλο όγκο των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί και μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως πιο πιθανή περιοχή να δημιουργηθεί κλειστή δομή θεωρείται το Καστέλλι.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, εκτός του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους η νέα δομή θα λειτουργεί με κλειστό χαρακτήρα, ωστόσο οι μετανάστες δεν θα παραμένουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά θα πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια θα προωθούνται προς την ηπειρωτική χώρα.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και αναφορικά με την τροπολογία σημειώνουν ότι πρόκειται για μία αναγκαία απόφαση, που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα κυκλώματα των διακινητών: ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ανοιχτή οδό ανεξέλεγκτης διέλευσης.
Και, καθιστά σαφές σε όσους θέλουν να κινηθούν προς την Ευρώπη ότι η χώρα μας δεν είναι μία ανοιχτή πύλη, ώστε να καταλάβουν ότι τα χρήματα που τους ζητούν οι διακινητές δεν θα έχουν αντίκρισμα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
Οι παράνομα εισελθόντες θα κρατούνται και θα κινείται η διαδικασία επιστροφής τους χωρίς να καταγραφούν ως αιτούντες άσυλο. Το μέτρο αποσκοπεί σε αποθάρρυνση των δικτύων διακίνησης και την αποφόρτιση των δομών. Πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο που στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.
Αυτό που τονίζουν επίσης δείχνοντας και στην δήλωση του πρωθυπουργού στην γερμανική Bild είναι ότι στη μεγάλη εικόνα όμως, το μεταναστευτικό παραμένει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
Και πλέον δρομολογούνται οι εξελίξεις ώστε σε διπλωματικό επίπεδο να μεταβεί εκ νέου ευρωπαϊκή αποστολή στην Λιβύη όπως αποφασίστηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας.
Το βέρτιγκο του ΠΑΣΟΚ
Έτσι χαρακτήρισαν στο Μαξίμου την στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην τροπολογία για το μεταναστευτικό. Όπως λένε, ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε για μία ακόμα φορά να αποδείξει ότι είναι απλά «παρών», αλλά στην ουσία απών, την ώρα που απαιτούνται αποφάσεις.
Επισήμαιναν μάλιστα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε «παρών» για την τροπολογία και ταυτόχρονα ψήφισε υπέρ της «αντισυνταγματικότητάς» της, συμπαρατασσόμενο με την κα Κωνσταντοπούλου.
«Η ιστορία «έγραψε» ξανά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, μπροστά σε μία ακόμα μεγάλη κρίση για τον τόπο, δεν πήρε σαφή θέση, ούτε παρουσίασε κάποια ουσιαστική αντιπρόταση», σχολίαζε στο newsbeast.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού.