Περίπου 200 μετανάστες αφίχθησαν το πρωί από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας στο νησί και της μεταφοράς των διαμένοντων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το πρώτο πλοίο έδεσε λίγο πριν από τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από τα Χανιά. Η αποβίβαση πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, που φρόντισαν για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και ρύθμιζαν την κυκλοφορία στο σημείο.

Στις 07:00 ακολούθησε η άφιξη και δεύτερου πλοίου από το Ηράκλειο, το οποίο μετέφερε περίπου άλλους 100 μετανάστες που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν σε δομή στο Ρέθυμνο ενώ σε όλους επετράπη να έχουν μαζί τους και προσωπικά τους είδη.

Αν και οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ποιες είναι οι δομές υποδοχής που θα τους φιλοξενήσουν στην ενδοχώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο πλαίσιο της σταδιακής αποσυμφόρησης της Κρήτης.

Η όλη επιχείρηση οργανώθηκε με τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών και με τη στήριξη του Λιμενικού Σώματος. Εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά προς δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Επιχείρηση για τη σύλληψη διακινητών

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο αποσυμφόρησης που εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες αφίξεις μεταναστών που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη, έχει ήδη ξεκινήσει με μεταφορές στην ενδοχώρα και ταυτόχρονες συλλήψεις διακινητών.

Συγκεκριμένα, ακόμη 8 άτομα συνελήφθησαν στο Λαύριο ανάμεσα στους 515 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί από την Κρήτη. Επιπλέον, στα Χανιά, από τους 860 μετανάστες που διαμένουν προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, 18 έχουν συλληφθεί ως κατηγορούμενοι για διακίνηση ανθρώπων.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη υπολογίζεται ότι περίπου 800 μετανάστες από την Αφρική θα έχουν αναχωρήσει από το νησί με συμβατικά πλοία της γραμμής.

Συνολικά 94 άτομα μεταφέρονται στον Πειραιά, ενώ αύριο (Σάββατο 12/7) προβλέπεται η μεταφορά ακόμη 12. Χθες, 515 μετανάστες οδηγήθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και άλλοι 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά.

Από την αρχή της χρονιάς, περίπου 9.500 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κρήτη προερχόμενοι από τη Λιβύη, με την αύξηση των αφίξεων να ξεπερνά το 350% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν ως εμπόδιο για περαιτέρω αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη.

Τι αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας μόνιμης ή κλειστής δομής προσωρινής κράτησης επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης ροής μεταναστών προς την Κρήτη.

Στη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε αναφορά στις συγκεκριμένες τοποθεσίες που εξετάζονται. Το κύριο θέμα ήταν η πρόθεση δημιουργίας μιας μόνιμης εγκατάστασης προσωρινής κράτησης στο νησί, καθώς και οι μεταναστευτικές κινήσεις από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη συζήτηση όλες οι πλευρές διατύπωσαν επιφυλάξεις και σκέψεις, σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης. Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης.

Πλεύρης: Έχουμε σύνορα και Επικράτεια και θα την προστατεύσουμε

Στο μεταξύ, με 177 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η υπουργική τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο προερχόμενο από τη Βόρεια Αφρική.

Η ίδια τροπολογία ορίζει ακόμη ότι αυτά τα άτομα επιστρέφονται, χωρίς να καταγράφονται, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους. Η ισχύς του μέτρου θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου είναι δυνατή η συντόμευση αυτής της περιόδου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, εκ των οποίων οι 177 τάχθηκαν υπέρ, οι 74 καταψήφισαν και 42 δήλωσαν «παρών».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουμε και σύνορα, έχουμε και Επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», διαμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τοποθετήθηκε απέναντι στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το αίτημά της να κριθεί αντισυνταγματική η εν λόγω ρύθμιση για το άσυλο.

Ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος σε «έκτακτες συνθήκες» που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω των χιλιάδων παράνομων μεταναστών που φθάνουν και του «ασύμβατου προφίλ» τους σε σχέση με το προσφυγικό προφίλ που θα δικαιολογούσε ανθρωπιστική προστασία, απέρριψε τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας. Τεκμηρίωσε τη θέση του επισημαίνοντας ότι η διάταξη συνδέεται άμεσα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφαρμόστηκε το 2020 στον Έβρο και επικυρώθηκε ως συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε το Σώμα πως η τροπολογία προέκυψε μετά από πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνώρισε επίσημα καθεστώς έκτακτων συνθηκών για τη χώρα.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ στη σχετική ψηφοφορία τοποθετήθηκε με «παρών», αν και υποστήριξε πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική, ο υπουργός αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να λέει ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό και να μην το καταψηφίζει;» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Θεωρείτε ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 1 που λέει ότι αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα;»

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των μεταναστών, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι από τους 507 που έφθασαν στο Λαύριο, οι 495 είναι άνδρες και οι 16 γυναίκες. «Τέλος λοιπόν το παραμύθι με τις μωρομάνες, εδώ έχουμε παρουσία ανθρώπων από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι με βάση το προφίλ τους, που είναι στην συντριπτική πλειοψηφία από την Αίγυπτο, δεν δικαιούνται καμίας προστασίας», υπογράμμισε.