Η μεταναστευτική «έκρηξη» του τελευταίου διαστήματος με τις ροές να κινούνται από τα παράλια της Λιβύης προς την Κρήτη προβληματίζει εντόνως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φλέγον αυτό ζήτημα σε τρία επίπεδα: α) εντονότερη παρουσία του λιμενικού με τη συνδρομή του πολεμικού ναυτικού, δηλαδή μεγαλύτερη ενεργοποίηση στο πεδίο-αποτροπή, β) μέσω της διπλωματικής οδού και γ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε στο Newsbeast ότι, εάν με την τριπλή αυτή άσκηση πίεσης προς τη Λιβύη δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα πατηθεί το κουμπί για την ενεργοποίηση αυστηρότερων και μεγαλύτερης κλίμακας μέτρων με στόχο να προστατευτεί η χώρα ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρόσθετε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν κάνει εκπτώσεις, προτάσσει την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των πολιτών».
Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκε νέος αριθμός ρεκόρ, ενώ προχθές, μέσα σε μόλις μία ημέρα, αποβιβάστηκαν από τα ανατολικά της Λιβύης 959 άτομα. «Οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη», ανέφερε σε επιστολή της προς τους «27» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το θέμα στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, ζητώντας ευρωπαϊκή στήριξη και επαναλαμβάνοντας ότι τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Οι κρατικές αρχές καταγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία των μεταναστευτικών ροών, με το πρόβλημα να εντείνεται σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες εστιάζεται στον νότο, όπου έχει σημάνει «καμπανάκι» με στόχο να μην παγιωθεί η νέα αυτή μεταναστευτική οδός που έχει ανοίξει. Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την αρχή του 2023 ξεπερνούν τις 8.000 και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα όπου αντιμετωπίζεται με υποδειγματικό τρόπο, από το λιμενικό, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ωστόσο η πίεση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών είναι ασφυκτική.
Στη Λιβύη σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης
Τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη, θα συνοδεύει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνος Πλεύρης, μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας με στόχο τη διπλωματική διαχείριση του μεταναστευτικού αυτού φαινομένου και την εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Ο Έλληνας υπουργός θα επιχειρήσει από τη δική του πλευρά να αναζητήσει συνεργασία επί της ουσίας με τις αρχές της χώρας, προκειμένου να γίνεται αποτροπή.
Άλλωστε, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει καμία συμμετοχή – συμβολή, κατά τη διαδικασία σύλληψης και μεταγωγής των εισελθόντων προσφύγων/μεταναστών, έως και τη στιγμή που θα μεταφερθούν στις δομές του υπουργείου, όπου και πραγματοποιείται η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους.
Στο πλαίσιο της διπλωματικής άσκησης πίεσης εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, την Κυριακή στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, όσο και η επικείμενη επίσκεψή του στα μέσα Ιουλίου στην Τρίπολη, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους.
Επτά μέτρα άμεσης λήψης
Το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό περιλαμβάνει επτά άμεσα μέτρα, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αυστηροποιήσει τους κανόνες της για να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές. Αυτά είναι:
- Ξεκινούν οι διαδικασίες επαναπροσέγγισης για «όλες τις παροχές και τα επιδόματα που δίνονται σε μετανάστες».
- Δρομολογείται επανέλεγχος των κονδυλίων που έχουν δοθεί στις ΜΚΟ.
- Αυστηροποίηση χορήγησης ασύλου.
- Σκληρό πλαίσιο επιστροφών με ευρωπαϊκή συνεργασία.
- Έρχεται υπουργική απόφαση για το πλαίσιο ελέγχου της ανηλικότητας. Όποιος αρνείται να κάνει τις εξετάσεις που πρέπει θα λογίζεται ως ενήλικος.
- Εξετάζεται αύξηση των πτήσεων ώστε «να γίνουν και με το υπάρχον καθεστώς περισσότερες επιστροφές».
- Σχεδιασμός, «σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, της αύξησης του ποσοστού των διοικητικών κρατήσεων».