«Η εμπορία ανθρώπων δεν είναι αριθμοί και στατιστική. Είναι αληθινές ιστορίες. Είναι η δυνατότητα για αποκατάσταση και ελπίδα. Στόχος μας στο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι μετατρέψουμε κάθε ιστορία εκμετάλλευσης ανθρώπους σε ιστορία δικαίωσης» τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη κατά τη συζήτηση της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευση Ανθρώπων στο πλαίσιο των συνεδριάσεων σχετικά με «τις θεσμικές προσκλήσεις, καλές πρακτικές και προγραμματικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Η υφυπουργός, τόνισε ότι «η εμπορία των ανθρώπων είναι ένα έγκλημα που είναι και ανήθικο που αφορά τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και «δεν μιλάμε για αριθμούς που βρίσκονται σε στατιστικούς πίνακες, αλλά μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Η εμπορία ανθρώπων, είπε η κυρία Βουλουδάκη αποτελεί «ντροπή να υπάρχει αυτό το φαινόμενο στην εποχή μας και είναι ευθύνη όλων μας» υπογραμμίζοντας ότι «με τις πολιτικές μας αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτές δεν είναι ούτε απλά έγγραφα, ούτε δηλώσεις αλλά η έμπρακτη στάση της Πολιτείας απέναντι στην αδυναμία και στην αδικία. Η εμπορία ανθρώπων δεν είναι αριθμοί και στατιστική, είναι αληθινές ιστορίες και είναι η δυνατότητα για αποκατάσταση και ελπίδα. Στόχος μας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να μετατρέψουμε κάθε ιστορία εκμετάλλευσης ανθρώπου σε ιστορία δικαίωσης. Και αυτό να το κάνουμε με ευθύνη, πατριωτισμό και με ανθρωπιά».
Αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat, η υφυπουργός είπε ότι «τα τελευταία στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς 10.793 είναι τα καταγραμμένα θύματα στην ΕΕ, με μια αύξηση περίπου 7% σε σχέση με το 2022 και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2008. Πάνω από το 60% των θυμάτων είναι κορίτσια, που είναι κυρίως θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αυτό που παρατηρείται είναι ότι αρκετούς από τους δράστες παραμένουν ατιμώρητοι».
Η υφυπουργός, επισήμανε ότι «τόσο οι μετανάστες όσο και οι πρόσφυγες είναι ευάλωτοι στην εμπορία ανθρώπων, ιδιαίτερα οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι που ταξιδεύουν μόνοι τους» και πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη το 8% των πολιτών τρίτων χωρών θυμάτων εμπορίας Ανθρώπων είναι δυστυχώς ανήλικα παιδιά».
Η κυρία Βουλουδάκη, ανέφερε ότι το φαινόμενο της εμπορία ανθρώπων για την χώρα μας «αποτελεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση καθώς η Ελλάδα αποτελεί ταυτόχρονα σημείο προέλευσης, διέλευσής αλλά και προορισμού θυμάτων εμπορίας. Πρόκειται πολύ συχνά για πολίτες τρίτων χωρών, εγκλωβισμένους σε γλώσσα, νόμους και υπηρεσίες που δεν τους κατανοούν. Οπότε τόσο η άγνοια του νομικού καθεστώτος, όσο η επισφάλεια της παραμονής και η απομόνωση δημιουργούν ένα πιο πρόσφορο έδαφος για τους επιτήδειους». Μπροστά, σε αυτά δεδομένα, είπε η κυρία Βολουδάκη «δεν είμαστε μια χώρα που εθελοτυφλεί στην παράνομη μετανάστευση, αντίθετα αντιμετωπίζουμε και με αυστηρότητα και με υπευθυνότητα όλα αυτά τα κυκλώματα διακινητών που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο» σημειώνοντας πως «η παράνομη οργανωμένη είσοδο στην χώρα δεν είναι μόνο θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά και πύλη προς την εμπορία ανθρώπων καθώς τα κυκλώματα αυτά εμπορεύονται ελπίδα και οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες δουλείας».
Η υφυπουργός, παρουσίασε στην Επιτροπή τη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται μέσα από τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Ασύλου. Τα προγράμματα συνέργειας και συντονισμού των Αρχών Ασύλου και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά, όπως είπε σχετικά με « το ισχυρό πλέγμα προστασίας που έχει χτιστεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», με τον Εθνικό Μηχανισμό Άμεσης Ανταπόκρισης, την 24ωρη γραμμή 15107, το Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, των «Μεντόρων», το Εθνικό Κέντρο Φιλοξενίας «Ένα βήμα μπροστά» για μητέρες και γυναίκες θύματα βίας, τα προγράμματα φιλοξενίας και μετέπειτα στήριξης καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες και προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί χτίζοντας συμμαχίες με άλλες χώρες.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι εάν και διεθνώς έχει υπάρξει μια μεγάλη νομοθετική παραγωγή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων έχει επικρατήσει «μια κουλτούρα ατιμωρησίας» και «ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων διασώζεται και ένα πολύ μικρό ποσοστό “εμπόρων της ελπίδας” καταφέρνει τελικά να διώκεται» και συνεπώς «χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας, το κάτι παραπάνω, όχι μόνο νομοθετικά αλλά στο πεδίο της συστράτευσης».
Ο κ. Μοσκώφ επισήμανε ότι ρόλος της εκπαίδευσης αλλά και των επαγγελματιών της πρώτης γραμμής είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν αλυσίδα αυτή διάσωσης όπως και να υπάρξει αυτό που λέγεται «εταιρικότητα» μεταξύ των υπηρεσιών, των φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Ανέφερε ότι η αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα σε Γενική Γραμματεία δείχνει και την πολιτική βούληση, καθώς «υπήρχε η ανάγκη να δοθούν περισσότερες λύσεις στην προστασία και την διάσωση ευάλωτων πολιτών». Σχετικά με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, ο κ. Μοσκώφ είπε ότι «είναι πραγματικά ένα καινοτόμο εργαλείο που έχει βραβευτεί ως μέσο πρόληψης του εγκλήματος καθώς πολλά από αυτά τα παιδιά όταν η κοινωνία δεν καταφέρει να τα αγκαλιάσει και να εντάξει σε αυτήν γίνονται η εύκολη λεία των εκμεταλλευτών που περιμένουν να τα στρατολογήσουν στο μικροέγκλημα, την επαιτεία, στην παράνομη και καταχρηστική εργασία κ.λ.π» προσθέτοντας ότι «στο πεδίο αυτό θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα» εφαρμόζοντας καλές διεθνείς πρακτικές με συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα και με εταιρείες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο γενικός γραμματέας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στη χώρα μας «έχουμε περίπου 3.000 παιδιά που ωφελούνται από τις δομές μας. Το τελευταίο έτος περίπου 60 παιδιά απασχόλησαν τις σωστικές Αρχές για θέματα επαιτείας και εξαναγκασμού σε εγκληματικές πράξεις […] Ο Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης έχει περιθάλψει, έχει στεγάσει και έχει δώσει προοπτικές ένταξης σε πάνω από 8.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Η εκπόνηση της Εθνική Στρατηγική για του Ευάλωτους θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Ανέφερε πως υπάρχουν τρία Προγράμματα που υλοποιούνται από το Υπουργείο για κατά της εργασιακή εκμετάλλευσης. Υπάρχει στρατηγική συνεργασία για την υλοποίηση των περισσοτέρων προγραμμάτων με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και αυτό είναι μια καλή πρακτική αρκεί να υπάρχει ένα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, ελέγχου, πιστοποίησης και λογοδοσίας αυτών των οργανώσεων. Επισήμανε ότι μεταξύ άλλων υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για παιδιά από την Γάζα που είναι πολυτραυτισμένα και περιθάλπονται σε δομές μας, όπως υπήρξαν και για πρόσφυγες της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος παρουσίασε και αναφέρθηκε σε δράσεις, αλλά και σε πρωτοποριακά τεχνολογικά προγράμματα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός, σε συνέργεια με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, για την προστασίας ανηλίκων και ευάλωτων εκ των οποίων πολλά είναι πρωτοποριακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το προφίλ των παιδιών που εξαφανίζονται είπε ότι σύμφωνα «με τα δικά μας στατιστικά, αλλά και της ΕΛΑΣ είναι ενήλικοι έφηβοι ελληνικής καταγωγής κυρίως και οφείλονται σε λόγους οικογενειακούς, κακής χρήσης διαδικτύου […] έχουμε μια εξαφάνιση παιδιού μέρα παρά μέρα. Δύο παιδιά κάθε τρείς ημέρες, που δηλώνει αυτοκτονικό ιδεασμό. Έχουμε μια χιονοστιβάδα βίας που δεν την προλαβαίνουμε. » Τόνισε ότι «οι διακινητές είναι πολύ δυνατοί, με πολλά χρήματα» και επισήμανε «να μην θεωρούμε ότι οι δράσεις τους περιορίζονται μόνο σε προσφυγόπουλα».
Ανέφερε ότι «στον τομέα της Παιδικής Προστασίας τα πράγματα σήμερα είναι πολύ άσχημα πλέον εξαιτίας της νομοθέτησης που έγινε και αποτελείωσε ότι υπήρχε σε δυνατότητες να προστατευτούν κάποια παιδιά που έχουν πρόβλημα». Αναμένουμε εδώ και δύο χρόνια τη νομοθέτηση για την «Ημιαυτόνομη Διαβίωση» και δεν έχει γίνει.
Ο κ. Γιαννόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Emvelia Technologies» Λορέντζος Καμπάνης παρουσίασαν και ένα νέο σύστημα που έχει οργανωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω ηλεκτρονικών συσκευών για τη βιομετρική παρακολούθηση αλλά και εντοπισμού ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Πηγή: ΑΠΕ