Με τη Νέα Δημοκρατία να οδηγεί σταθερά την «κούρσα» των ευρωεκλογών και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, το ενδιαφέρον των ερευνητών στρέφεται σταδικά σε εκείνους που ακολουθούν και τα όσα θα συμβούν μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «απέναντι στο Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;».

Αρχικά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών; Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 16% και ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης 13,4%, Στέφανος Κασσελάκης 10,5%, Χάρης Δούκας 5,4%, Αλέξης Χαρίτσης 5% και Μανώλης Χριστοδουλάκης 4,6%.

Όμως, η κατάταξη αλλάζει στο ερώτημα «Ποιος πιστεύετε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές;». Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει κεφάλι με 16,9% και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας με 14,3% και Νίκος Ανδρουλάκης με 11,2 %.

Σε ό,τι αφορά στον αγώνα για τις θέσεις στην ευρωβουλή και στο ερώτημα «Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;», στον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται ο Κώστας Αρβανίτης, ο Νίκος Παππάς, η Έλενα Κουντουρά, η Σοφία Μπεκατώρου και ο Νίκος Φαραντούρης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Νίκος Παπανδρέου, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Σάκης Αρναούτογλου ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Λευτέρης Καρχιμάκης.

Η έρευνα θέτει και το ερώτημα «Ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;». Και αυτή η μέτρηση «επιβεβαιώνει» τη σειρά κατάταξης στις τρεις πρώτες θέσεις.

  1. ΝΔ 29,3% (33,4% εκτίμηση)
  2. ΣΥΡΙΖΑ 13,8% (15,8% εκτίμηση)
  3. ΠΑΣΟΚ 11,7% (13,2% εκτίμηση)

Ακολουούν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας με πσοστά άνω του 3% και στο όριο της εισόδου στην Ευρωβουλή ακολουθούν ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά, Δημοκράτες, Φωνή Λογικής κ.ά.