Η τελική λίστα

Καλημέρα Βρυξέλλες. Ημέρα ευρωψηφοδελτίων ήταν η χθεσινή και είχαμε ανακοινώσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, αλλά και πληροφορίες για τα άλλα κόμματα. Η ΝΔ στο Ωδείο Αθηνών οργάνωσε μια ωραία παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος και, επιτέλους, είδαμε την τελική λίστα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις ευρωεκλογές και η λίστα του είχε εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Με Μπελέρη και το σήμα του Πύρρου

Η έκπληξη ήταν τελικά η υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Έως την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά έπαιζε και όταν η στήλη εστάλη το βράδυ της Κυριακής είχε υποχωρήσει το σενάριο και συζητούσαν για το γιό του Πέτρο. Υπήρξαν όμως μεταμεσονύκτιες επαφές και διαβουλεύσεις όλο το πρωί της Δευτέρας και τελικά λίγο πριν από το μεσημέρι, κατά τις δυο, άρχισαν τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι τελικά θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Και όπως και έγινε, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε την ύστατη στιγμή πως θα γίνονταν χειρότερα τα πράγματα και η ΝΔ θα εμφανιζόταν αδύναμη εάν έκανε πίσω και υπέκυπτε σε όσους του έλεγαν, από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν πρέπει να το τραβήξει με την Αλβανία, από την στιγμή που είναι στις φυλακές ο Μπελέρη. Μάλιστα έγινε και κινητοποίηση και το παρών έδωσαν στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και μέλη της οικογένειας Μπελέρη, όπως ο Πέτρος, ο γιος του, η κόρη του Ερμιόνη Μπελέρη και ο αδελφός του Λεονάρδο Μπελέρη. Μαζί τους ήταν και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου που έμαθα πως διαδραμάτισε ρόλο παρασκηνιακό για να είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και αυτό έχει την σημασία του διότι παρά την παραίτησή του από υπουργός, έχει αποστολές κυβερνητικές όπως βλέπω και μαθαίνω. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που είναι επίσης υποψήφιος με τη ΝΔ, όπως και η Βούλα Πατουλίδου, ζήτησε να του δώσουν δύναμη, να αγωνιστεί για την Ελλάδα, όπως όταν σήκωνε τα βάρη και γύρισε προς τον Πέτρο Μπελέρη και του είπε: «Για τα αδέρφια μας στη Βόρειο Ήπειρο, θα τα δώσουμε όλα. Πέτρο, ο μπαμπάς θα δικαιωθεί».

Η ικανοποίηση Παπασταύρου

Και μια που αναφέρθηκα στον Παπασταύρου, να σημειώσω πως ο παραιτηθείς υπουργός, όπως μου μετέφεραν συνομιλητές του, αισθανόταν δικαιωμένος για την επιλογή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Και αυτό γιατί ο ίδιος τον είχε προτείνει στον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι έχει διαχρονική φιλία με τον Φρέντι Μπελέρη και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που τον είχε επισκεφτεί στις αλβανικές φυλακές και είχε συχνή επαφή μαζί του. Πρόκειται για μια δυναμική υποψηφιότητα που εκφράζει μου έλεγε το μακεδονικό κοινό και φυσικά τη Βόρεια Ήπειρο. Ωστόσο ακούστηκαν και κάποιοι ψίθυροι ότι και ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε ρίξει γέφυρες για να τον κατεβάσει στο δικό του ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο μου έλεγαν ότι ο «Φρέντι, είναι ΝΔ από μικρό παιδί…». Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έλαβε και την τελική απόφαση, παρά τις όποιες ενστάσεις είχαν εκφραστεί εσχάτως, κατάφερε να δώσει άλλο χαρακτήρα στο ευρωψηφοδέλτιο, να εκπέμψει ισχυρούς συμβολισμούς και να «ξύσει» όσους καπηλεύονται -όπως λέει- τον πατριωτισμό και στην ουσία είναι ψευδοπατριώτες.

Αυτιάς και Μελέτη

Για τον Γιώργο Αυτιά το ξέραμε και τα είδαμε, καθώς ο γνωστός δημοσιογράφος το είχε κλειδώσει καιρό τώρα και χθες ήταν στην παρουσίαση, ερχόμενος από τις ΗΠΑ όπου πήγε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και επαφές με την ομογένεια. Η έκπληξη ήταν η Ελεονώρα Μελέτη που οι επαφές έγιναν την τελευταία εβδομάδα, όπως έμαθα, και η ίδια είπε το ναι την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως εάν είσαι πρόσωπο της τηλεόρασης και μάλιστα και λαμπερό, τα ψηφοδέλτια σε περιμένουν!

Μελέτη εσύ; Λιάγκα εγώ!

Και ενώ η ΝΔ έκλεισε και ανακοίνωσε χθες την Μελέτη, είδαμε και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προκριματικές εκλογές, δηλαδή τα 32 ονόματα, αλλά υπάρχουν εκτός από τους δυο νυν ευρωβουλευτές, Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά, και κινήσεις παρασκηνιακές για τους άλλους πέντε υποψηφίους που θα είναι επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Και τι μαθαίνω; Ότι κόντρα στην Μελέτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μου είπαν πως θα κάνει -εάν δεν την έχει ήδη κάνει- πρόταση στον Γιώργο Λιάγκα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα δείξει τις επόμενες ώρες.

Και πρόταση σε δυο δημοσιογράφους

Επίσης έμαθα, ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει εισήγηση, εάν είναι καλή η πηγή μου, να προτείνει σε δυο δημοσιογράφους, και θα δει εάν και ποιος θα πει το ναι, από το Βήμα και τα Νέα, να είναι υποψήφιοι. Η πρόταση θα γίνει στο ένα πρόσωπο πρώτα των Νέων και εάν είναι αρνητική μόνο τότε θα πάνε στο άλλο πρόσωπο του Βήματος. Για την ιστορία το ένα πρόσωπο είναι από το χώρο της αριστεράς και το άλλο έχει σοσιαλδημοκρατικό προφίλ και έχουν πολλά χρόνια στα ΜΜΕ.

Ο γιος της Παπακώστα

Επειδή όμως έχει και άλλη μια ή και δυο επιλογές ο Στ. Κασσελάκης δεν αποκλείεται μου λένε καλές πηγές να τοποθετήσει τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, αλλά πολύ μεγάλες ικανότητες και δεξιότητες. Αν και με κινητικά προβλήματα σοβαρά, είναι διδάκτορας και συγγραφέας και ζωγράφος. Είναι γιος της πρώην υπουργού και επί χρόνια βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα.

Με Παπανώτα και Αντώναρο

Πάντως οι προκριματικές εκλογές δεν είχαν και πολλές εκπλήξεις και είδα -δεν έδωσαν επίτηδες σειρά κατάταξης και σταυρούς προτίμησης- ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο Βαγγέλης Αντώναρος, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπανώτας, ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο καθηγητής και σύμβουλος του Στ. Κασσελάκη, Νίκος Φαραντούρης και ο ξάδελφος του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Τσίπρας. Και ο γιος του Αργύρη Παπαργυρόπουλου, ο Νάσος στην Στερεά Ελλάδα.

Ο ξάδελφος Κασσελάκη

Μετά τον ξάδελφο Τσίπρα έχουμε και τον ξάδελφο Κασσελάκη, αφού υποψήφιος θα είναι και ο Βασίλης Κασσελάκης. Ο πατέρας του είναι ο Γιάννης Κασσελάκης -θείος του Στ. Κασσελάκη- που διετέλεσε λίγο διάστημα βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά μετά τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη και μετά ήταν και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ.

Οι τέσσερις του ΠΑΣΟΚ και ο Σαχινίδης

Τέσσερις μεγάλοι παίκτες του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που έχουν δικούς τους ψήφους και μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Ο ένας είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει τον μηχανισμό του κόμματος και ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς γίνονται οι εκλογές. Ο άλλος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έχει το όνομα και φανατικούς θαυμαστές. Ο τρίτος είναι ο «αντίπαλος» του προέδρου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που διατηρεί μία μεγάλη βάση. Ο τέταρτος είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης. Ο Κατρίνης πήρε τους περισσότερους ψήφους στην Ελλάδα και στην Ηλεία ψηφίζουν τον Μιχάλη πρωτίστως και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ. Μίλησα με άνθρωπο ενός εκ των τεσσάρων και μου είπε ότι ο Φ. Σαχινίδης είναι σε πλεονεκτική θέση και περνάει πιο εύκολα από «αντίπαλο» που παίζει δυάδα.

Με Φίλη και Σταθάκη

Και επειδή αναφερόμαστε στα της ΝΔ και στα του ΣΥΡΙΖΑ να πάω και λίγο στη Νέα Αριστερά, όπου είδα χθες και άλλα 18 ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών και μέσα σε αυτά ήταν και των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη και Γιώργου Σταθάκη. Είχε γίνει έμαθα συζήτηση μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Βούτση και άλλων για το ποιοι από την παλαιά φρουρά θα κατέβουν υποψήφιοι και αποφασίστηκε να μπουν μπροστά οι προαναφερόμενοι με στόχο να βοηθήσουν να πάρει η Νέα Αριστερά την έδρα.

Και άλλος δημοσιογράφος

Και επειδή έχουν εμμονή οι πολιτικοί αρχηγοί με τους δημοσιογράφους, μετά και τον Ανδρέα Ζαμπούκα που ήταν συνεργάτης του Παναγιώτη Πικραμμένου την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σας ανέφερα και τις εισηγήσεις στον Κασσελάκη για δυο δημοσιογράφους των Νέων και του Βήματος, να σας πως και για τον Μανώλη Αναγνωστάκη. Δεν πρόλαβε να μείνει πολύ καιρό στο Open στη θέση του Δημήτρη Καμπουράκη και τελικά παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η πρόταση και το «όχι» από τον Δ. Μανιάτη

Και αφού σήμερα έπιασα τους ανθρώπους των media, να σημειώσω πως αρκετοί είναι δημοσιογράφοι στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων: 22 στο σύνολο. Με τη Νέα Δημοκρατία να κατέχει τα πρωτεία με επτά υποψηφιότητες και να ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με έξι. Η Νέα Αριστερά κατεβαίνει με 4 υποψηφίους και το ΚΚΕ με 3. Από έναν υποψήφιο δημοσιογράφο έχουν Δημοκράτες και Πράσινο Κίνημα. Αν και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει υποψηφιότητα από τον κλάδο, πήγε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Μανιάτη. Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει βαθιά φιλία και εκτίμηση με τον γνωστό χρονογράφο, και με τον οποίον βρίσκονται τακτικά σε γνωστό μπαρ  των Αθηνών και ανταλλάσσουν απόψεις. Έμαθα λοιπόν ότι του έγινε πρόταση για να κατέβει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αλλά ως άνθρωπος της Αριστεράς που πιστεύει στην ηθική διάκριση των πραγμάτων και που βασίζεται στην κοινωνιοκεντρική προτεραιότητα, σίγουρα δεν θα μπορούσε να  κατέβει στον πολιτικό στίβο με οποιοδήποτε κόμμα.

Μην βιάζεστε

«Αντιμετωπίζουμε δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Γάζα, μπορεί να ανοίξει και τρίτο μέτωπο προς το Ιράν και έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές. Δεν συζητούμε άλλα θέματα». Αυτή είναι η απάντηση συνεργατών του πρωθυπουργού στα ερωτήματα για ανασχηματισμό, επίτροπο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το κάθε πράγμα στον καιρό του» λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη και χαρακτηρίζουν «βιαστικούς» εκείνους που έχουν ξεκινήσει τη σχετική ονοματολογία. 

Κοινές ανησυχίες

Κοινές ανησυχίες με τον Έλον Μασκ έχει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων το τελευταίο διάστημα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό. Τον… ακολούθησε ο ιδρυτής της TESLA, ανεβάζοντας ένα τιτίβισμα για τον κίνδυνο δημογραφικής κατάρρευσης της Ελλάδας. Πραγματικά είναι καυτό το θέμα.

Πότε τελικά θα μας έρθουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35

Θα καθυστερήσει αρκετά ακόμη η παραλαβή των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35. Την πρώτη παρτίδα εξ αυτών θα την παραλάβουμε για να καταλάβετε, το 2028. Δεν θα έρθουν στην Ελλάδα εκείνο το έτος, αλλά θα τα παραλάβουμε. Που σημαίνει, όπως μου εξήγησαν ανώτατοι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ότι τότε θα μας δοθούν μεν, θα περάσουν στην κτήση μας, αλλά τα μαχητικά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ έως ότου εκπαιδευτούν οι πρώτοι χειριστές που θα στείλουμε, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους Έλληνες πιλότους όταν επιστρέψουν στην πατρίδα. Για να μην τα πολυλογώ, τα πρώτα F-35 δεν πρόκειται να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα, πριν από το έτος 2030.

Τον Ιούνιο του 2024 το νέο κτίριο της ΑΑΔΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται όπως μαθαίνω το νέο κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην οδό Πειραιώς. Να σας θυμίσω εδώ ότι το κτίριο αποτελεί μετατροπή του προηγούμενου κτιρίου – εμπορικού κέντρου, Athens Heart, το οποίο κατά το διάστημα της λειτουργίας του δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα, με τη λειτουργία του να συμπίπτει μάλιστα με περιόδους διαδοχικών κρίσεων στην Ελλάδα όπου σε συνδυασμό με το σημείο του που δεν θεωρείται υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, εν τέλει η εξέλιξη δεν ήταν η επιδιωκόμενη. Το νέο κτίριο που αυτή την περίοδο βρίσκεται στα «τελειώματα» από πλευράς κατασκευής θα έχει συνολική επιφάνεια 52.500 τετραγωνικά μέτρα μαζί με τα υπόγεια, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 12,5 στρεμμάτων. Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση μίσθωσης είναι για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Η κόντρα των nachos μεταξύ El Sabor και Ohonos

Μπορεί να χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα απόσταση τις δύο ελληνικές εταιρείες El Sabor και Ohonos Snacks που και οι δύο παράγουν nachos, καθότι η πρώτη έχει εργοστάσιο στα Οινόφυτα και η δεύτερη στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι μόνο χιλιομετρική. Κι αυτό γιατί η διαφήμιση της δεύτερης για τα Jumbo Tortilla Chips, κοινώς nachos, χρησιμοποιεί τη φράση «τα ελληνικά nachos». H υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας που κρίνει το περιεχόμενο των διαφημίσεων, για να τοποθετηθεί ότι η λέξη «τα» στην παραπάνω φράση, υποδηλώνει έναν απόλυτο ισχυρισμό, σαν να παρουσιάζει τα nachos της Ohonos, ως τα μοναδικά ελληνικά, τη στιγμή που και άλλες εταιρείες όπως η El Sabor παράγουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Επομένως ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ, την αφαίρεση της λέξης «τα», δικαιώνοντας ουσιαστικά την El Sabor.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει όπως πριν την κρίση;

Ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, τα είπε αρκετά ξεκάθαρα, ως προς την ελληνική οικονομία και το εάν μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Τι λέει δηλαδή; Ότι η Ελλάδα έχει προοπτική να δει υπεραπόδοση της οικονομίας της σε σχέση με την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον τουρισμό, τις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει και ένα «αλλά». Ότι για να κερδίσει η χώρα ό,τι έχασε στα χρόνια της κρίσης, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα από την Ευρωζώνη κάθε χρόνο. Μόνο έτσι θα προσεγγίσει το επίπεδο αγοραστικής δύναμης που είχε προ κρίσης. Κύρια προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η αύξηση αλλά και η βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων στην Ελλάδα καθώς σήμερα αποτελούν μόλις το 14,1% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 22,3% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Και στέκεται επίσης στο ότι θα πρέπει να μειωθεί το ελλειμματικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, προς όφελος των δεύτερων.

Η παγκόσμια δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας στην έκθεση Στουρνάρα

Στρατηγική είναι η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμια βάση, όπως φαίνεται και στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για το 2023. Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/6 της παγκόσμιας χωρητικότητας και μεγάλο μέρος του βρίσκεται υπό διαχείριση από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στον κόσμο. Για να σας μιλήσω και με περισσότερους αριθμούς, ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει πάνω από το 17% του παγκόσμιου στόλου από πλευράς χωρητικότητας σε τόνους, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση. Παρόλ’ αυτά μόνο το 13% του ελληνόκτητου στόλου είναι νηολογημένο υπό ελληνική σημαία, αν και σημαντικό μέρος αυτού το διαχειρίζεται η χώρα μας. Ουσιαστικά, η διαχείριση πλοίων είναι η βασική λειτουργία της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας, γύρω από την οποία δομούνται διάφορες υποστηρικτικές και άλλες δραστηριότητες, αναφέρει σχετικά ο Γ. Στουρνάρας.

Η Σιγκαπούρη πόλος έλξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα

Το ότι η Σιγκαπούρη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά και οικονομικά κέντρα παγκοσμίως, δεν αποτελεί μυστικό. Αυτό όμως που μαθαίνω και έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κρατικός φορέας εξαγωγών, ο Enterprise Greece, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιεί εκδήλωση «γνωριμίας» των Ελλήνων επιχειρηματιών με τη συγκεκριμένη χώρα σε σχετική εκδήλωση, αύριο Τετάρτη, σε συνδιοργάνωση με την εκεί ελληνική πρεσβεία. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι η φαρμακοβιομηχανία Demo, της οικογένειας Δέμου καθώς και άλλες ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις που προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους εκεί και στις προοπτικές που προσφέρει η αγορά αυτή. Για να έχετε μία αίσθηση γιατί περίπου μιλάμε θα πρέπει να σας πω ότι η Σιγκαπούρη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κέντρο ανταλλαγής συναλλάγματος μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Επίσης, το λιμάνι της είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε διακίνηση αγαθών.