Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ιδίως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε ένα δίλημμα. Να συνεχιστεί ο οργασμός κατάθεσης σχεδίων νόμων στη Βουλή ή να μπει προσωρινά ένα φρένο μέχρι τις ευρωεκλογές. Μετά από αρκετή σκέψη επικράτησε η πρώτη άποψη, ήτοι να συνεχίσει να καταθέτει νομοθετήματα με τον ίδιο ρυθμό, οπότε το προσεχές διάστημα στο Κοινοβούλιο θα υπάρχει αρκετή δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επομένου διμήνου αναμένεται στη Βουλή καταρχάς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για α) την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γ) τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα στις διατάξεις του θα προβλέπεται και η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» που θα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, την διάθεση πόρων για έρευνα και ανάπτυξη και στην περαιτέρω αξιοποίηση των διεθνών οργανισμών και των διακρατικών σχέσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα επιδιώκεται η εξόφληση σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και εν συνεχεία η αποπληρωμή των δαπανών προς τους αντισυμβαλλόμενους, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και την κοινωνική τους προσφορά.

Αναμένεται επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα γεωργικά προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα. Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι η θέσπιση ενός ενιαίου, λεπτομερούς και σύγχρονου εθνικού πλαισίου για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα με Π.Ο.Π.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει νομοσχέδιο για τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας, με το οποίο θα εισάγεται καθολικά η ψηφιακή – ηλεκτρονική επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, παρέχοντας το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών. Με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν διαδικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Συν τοις άλλοις, με τις διατάξεις του κώδικα θα προβλέπεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση των επιτηδευματιών αλλά και των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία προσκόμισης αυτών των βιβλίων, καθώς τα στοιχεία θα μεταβιβάζονται καθολικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA. Ακόμη, προβλέπεται η αυτοματοποίηση της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, ώστε να μην απαιτείται από μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται αυτόματα ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Προ των πυλών βρίσκεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και, αντίστοιχα, την προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επί της ουσίας αντιμετωπίζεται η ανάγκη διενέργειας απογευματινών χειρουργείων για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού, ενώ, παράλληλα, αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα τόσο των νοσοκομείων, όσο και των Κέντρων Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Προβλέπονται, επιπλέον, δράσεις για την πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους, δίνεται πρόσβαση για όλες τις γυναίκες άνω των 45 ετών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, υλοποιείται το σύνολο των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, λαμβάνονται μέτρα για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας Υγείας με την αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ και καταργείται η δυνατότητα διενέργειας κατ’ οίκον εμβολιασμών από ιατρούς που υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα.