Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη ΝΔ για το συνέδριο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος ενώ παράλληλα τόσο ο κομματικός μηχανισμός όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζουν και την στρατηγική τους ενόψει ευρωεκλογών με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού θα ενταθούν μετά την επιστροφή του από τον Καναδά όπου βρίσκεται εκεί σήμερα και αύριο για την 25η Μαρτίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές και με την ομογένεια την οποία και θα καλέσει να κάνει χρήση της επιστολικής ψήφου και να εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομογένεια του Καναδά είναι από τις πιο πολυπληθείς στον κόσμο καθώς αριθμεί τους 350.000.

Ο πρωθυπουργός, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την χώρα από το 1983, σήμερα θα είναι στο Μόντρεαλ όπου θα συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό και θα παρακολουθήσουν μαζί την παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου.

Εκεί, θα υπογραφεί και η συμφωνία για την προμήθεια 7 Canadair στην Ελλάδα (τα 2 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας).

Αύριο θα βρεθεί στο Τορόντο όπου θα έχει επαφές με επενδυτές σε εκδήλωση του Economic Club of Canada, όπου θα έχει συζήτηση με τον επιχειρηματία Nik Nanos..

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στην εμπορική και οικονομική συνεργασίας, καθώς και στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πολιτικές κόντρες

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό οι συγκρούσεις κυρίως με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι καθημερινές. Την οργή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με το οποίο αμφισβητείται ακόμα και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μιλά για χυδαιότητα.

«Σε αυριανό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, τα γνωστά αδίστακτα «πιστόλια» φτάνουν στο ακραία χυδαίο και συκοφαντικό «αφήγημα» αμφισβήτησης ακόμη και των αποτελεσμάτων των εκλογών. Με τερατώδη ψεύδη και συκοφαντίες οι δήθεν κήνσορες ξεπερνούν και τον χειρότερο εαυτό τους», τονίζει ο κ. Μαρινάκης.

Και προειδοποιεί: «Δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή σε επαγγελματίες λασπολόγους, πολιτικάντηδες, ανώνυμους «κουκουλοφόρους» του διαδικτύου, να αμφισβητήσουν την λαϊκή βούληση. Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν ευθέως».

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο και ταυτόχρονα διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από αυτές.

Σε αυτό που επικεντρώνονται και αναμένεται να αναφερθεί πολλές φορές ο πρωθυπουργός είναι η ψήφος διαμαρτυρίας ή ακόμα και η αποχή. Και παρακολουθούν την αύξηση των ποσοστών στα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Η απόσταση του κυβερνώντος κόμματος παραμένει μεγάλη από τον δεύτερο αλλά όπως τονίζει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Βλέπω και εγώ τις δημοσκοπήσεις», είπε ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. «Κάποιες», συνέχισε, «δείχνουν κάποια φθορά, κάποιες άλλες δείχνουν μικρότερη φθορά. Αυτά είναι, ξέρετε, αναμενόμενα πράγματα. Αλλά θα σας έλεγα ότι -και ενόψει των ευρωεκλογών- η Κυβέρνηση ουδέποτε και η Νέα Δημοκρατία, εν προκειμένω, ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπεροχή. Αλλά ουδέποτε και θα επικαλεστεί ενόψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη την οποία πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023. Για εμάς, το έχω πει πολλές φορές, η κάλπη είναι άδεια».

Τα θέματα που προβληματίζουν τους πολίτες

Διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους πολίτες για την τραγωδία των Τεμπών. Με τις απαντήσεις τους οι πολίτες δείχνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να φωτιστούν όλες οι πτυχές του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην δημοσκόπηση της Opinion Poll το 70.3% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διαλεύκανση της τραγωδίας και το 12.9 % δηλώνει λίγο ικανοποιημένο.

Σύμφωνα με την Metron Analysis στο ερώτημα αν το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη σε ποσοστό 88% οι ερωτηθέντες απαντούν πως «όχι δεν έχει γίνει πρόοδος».

Για το θέμα αυτό άνοιξε νέα πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί με κάθε τρόπο σε επεισόδια εν όψει των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου εργαλειοποιώντας το δυστύχημα των Τεμπών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ το απέκρουσε καλώντας τη ΝΔ αν έχει στοιχεία γι’ αυτό να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη.

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι και η ακρίβεια όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις καθώς η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες  λένε πως είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σύμφωνα με την Opinion Poll.