Η Νέα Δημοκρατία σε βάθος χρόνου δεν θα έχει φθορά από το νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψηφίστηκε προ ημερών, για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, εκτιμά ο υπεύθυνος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα κυμανθεί μεταξύ 33,5% με 36%, δηλαδή σε ποσοστά μεγαλύτερα από τις ευρωεκλογές του 2019 που είχε λάβει 33,12%.

Ερωτηθείς πού οφείλεται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Ζούπης απάντησε πως αυτό έχει να κάνει με την αποδοχή του στον χώρο του κέντρου και στην απουσία ισχυρών πολιτικών αντιπάλων.

«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η τελευταία περίοδος ήταν πολιτικά διαβολεμένη. Συζητιόταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, σε εξέλιξη ήταν τι θα γίνει με το αγροτικό πρόβλημα, η αντιπαράθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και οι καταλήψεις, με αποκορύφωμα ό,τι έγινε με τον server για τις εξετάσεις των παιδιών και σταθερά το πρόβλημα της ακρίβειας που εξακολουθεί να ταλανίζει και παίρνει συνέχεια και νέες διαστάσεις στη ζωή του μέσου νοικοκυριού. Η συζήτηση αυτή φόρτισε, για τα ομόφυλα που με ρωτάτε, προφανώς σε πρώτο χρόνο θα υπάρχουν, σε συνδυασμό και με τα άλλα προβλήματα, επιδράσεις στους πολιτικούς συσχετισμούς και υπάρχει και μια κινητικότητα. Σε πρώτο χρόνο θα υπάρχει μια φθορά από το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν νομίζω όμως ότι το δεύτερο και τρίτο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εισπράττουν κάτι. Νομίζω ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα και ο «Κανένας». Είναι πολύς ο χρόνος ως τις ευρωεκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή θα το περιέγραφα με μία φράση: το τοπίο μέχρι τις ευρωεκλογές είναι θολό. Από τα θέματα που περιέγραψα πριν είναι σαν να έχει σηκωθεί πολλή σκόνη που δυσκολεύεσαι να δεις μέσα από εκεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος θα είναι πιο χαλαρή. Θυμίζω ότι το 2019 η ΝΔ πήρε 33% στις ευρωεκλογές και δύο μήνες αργότερα, στις εθνικές εκλογές, πήρε 40%».

Ο κ. Ζούπης είπε επίσης ότι «τον νυν πρωθυπουργό τον βλέπει θετικά και το 1/4 αυτών που αυτοκαθορίζονται Κεντροαριστεροί. Θέλω να τονίσω ότι, στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύσαμε, πρώτος στον χώρο της Κεντροαριστεράς κατάλληλος για πρωθυπουργός έβγαινε ο «Κανένας» και δεύτερος με 29% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα κάποιων χαρακτηριστικών που συνδέονται με το προφίλ του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση. Δηλαδή γίνεται δεκτό, σε μεγάλο βαθμό, ότι έχει διαχειριστεί κρίσεις, ότι υπάρχει μια αποτελεσματικότητα και ότι βρίσκεται σε μια άλλη κατηγορία από τους άλλους που δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν. Όταν οι διαφορές στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι στο 38-40% (Μητσοτάκης) στο 7-10% (Κασσελάκης, Ανδρουλάκης) είναι τεράστια η διαφορά».