Να αφήσει πίσω της μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και να επικεντρωθεί στο μεταρρυθμιστικό της έργο, βελτιώνοντας τις δομές του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις έκτακτες καταστάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση.

Το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στην τελευταία για φέτος συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «μετά και τα ευχάριστα νέα από τον τομέα της οικονομίας αφήνουμε οριστικά πίσω τα χρόνια της κρίσης και οπλισμένοι με αισιοδοξία θα προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες, εξάλλου, έχουμε πάρει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε».

Ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η χρονική στιγμή που επελέγη για να ανακοινωθεί μια σημαντική αλλαγή στο χώρο της ανώτατης παιδείας δεν είναι τυχαία. Πριν από λίγο καιρό μια τέτοια συζήτηση θα ήταν ταμπού. Όμως, πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες και θα στηριχθεί από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Η πεποίθηση αυτή προκύπτει τόσο από τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και από το γεγονός ότι μεγάλη πλειοψηφία του ακαδημαϊκού κόσμου τάσσεται υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης με κορυφαίους συνταγματολόγους να γνωμοδοτούν υπέρ της αλλαγής.

«Η σύγκληση με την Ευρώπη αλλά και άλλες ανεπτυγμένες χώρες σε πολλές περιοχές του πλανήτη δεν είναι απλά μια φράση που εκστόμισε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο», τόνιζε στο newsbeast.gr στενός του συνεργάτης.

Και πρόσθετε: «Όταν στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη υπάρχουν χώρες όπως η Βόρεια Κορέα στις οποίες λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια, η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει πίσω».

Εξηγώντας μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης αυτής σημειώνουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι μέσα από τη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα αντίστοιχα θα του δώσει την ευκαιρία να διεθνοποιηθεί και να σπάσει την απομόνωση.

Επίσης, θα ενισχυθεί η αυτοδιοικητική λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου και η απογραφειοκρατικοποίηση του, ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του στις σημερινές συνθήκες.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα την προσαρμογή στη νέα αυτή συνθήκη και ξεκαθαρίζουν ότι οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλές.

Υπογραμμίζουν ότι ο βασικός πυρήνας της απόφασης αυτής είναι η αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας και όχι άλλο ένα μπάλωμα μέσα από το οποίο κάποιοι απλά θα αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Ξέρουν επίσης ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν θα περάσει αναίμακτα αλλά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους προκειμένου να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μια ειλικρινά προοδευτική κίνηση.